You are here

Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών

Edited on

08 February 2018
Read time: 1 minute

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε μια Ομάδα Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης με σκοπό να ενσωματώσει όλες τις υπηρεσίες και τα έργα του Δήμου που αφορούν αποκλειστικά τους μετανάστες. Η Ομάδα Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης απαρτίζεται από μεγάλο αριθμό τοπικών φορέων που διαχειρίζονται υπηρεσίες και έργα αφιερωμένα στους μετανάστες.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε σε τοπικό επίπεδο τεράστιες προκλήσεις στη διαχείριση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Η πόλη απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από την Ειδομένη και είναι ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης των μεταναστών που μεταβαίνουν στην Ευρώπη. Οι επιτακτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν αφορούν τη διόγκωση του μεταναστευτικού και  προσφυγικού ρεύματος, αλλά υπάρχουν επίσης και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αφορούν την ένταξη του μεταναστευτικού πληθυσμού της πόλης. Προκειμένου να σχεδιάσει βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συντονίζει την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης με σκοπό να κατευθύνει την αντίδραση ων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.

 

 

Από το Μάιο του 2015 ο Δήμος Θεσσαλονίκης  ως επικεφαλής εταίρος, υλοποιεί το ανθρωπιστικό πρόγραμμα REACT (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki - Πρόσφυγας, Βοήθεια, Συνεργασία, Θεσσαλονίκη) που λειτουργεί με βάση ενός Πρωτόκολλου Συνεργασίας μεταξύ της Πόλης, δύο μικρότερων Δήμων και μιας σειράς εθνικών και τοπικών οργανισμών που υποστηρίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο και μετεγκατάσταση, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (οικογένειες με παιδιά, άτομα με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους κλπ.), και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς προσωρινής φιλοξενίας σε εκμισθωμένα διαμερίσματα. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δημιουργήσει 880 θέσεις υποδοχής, προσωρινής στέγασης  και φιλοξενίας στην πόλη (πέρα των άλλων πρωτοβουλιών στέγασης).

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης Δήμου, ο Δήμος δημιούργησε μια Ομάδα Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης για τον συντονισμό της αστικής αντίδρασης σε επίπεδο Πόλης με τη συμμετοχή 15-25 διαφορετικών οργανώσεων και ενδιαφερομένων που συμμετέχουν στην παροχή ευρέος φάσματος υπηρεσιών στους πρόσφυγες. Στην Ομάδα Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης προεδρεύει από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και έχει ως στόχο τον συντονισμό των μαζικών εισροών των μεταναστών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, την ανάπτυξη κοινά αποδεκτών κατευθυντήριων αρχών καθώς και την παροχή στοιχείων για την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης της Πόλης.

Τον περασμένο Μάρτιο, συναντήθηκαν τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την Αστική Ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της τοπικής ομάδας υποστήριξης του URBACT, προκειμένου να εξετασθεί λεπτομερώς ο θεματικός τομέας των υπηρεσιών υγείας όσον αφορά τους πρόσφυγες. Η ομάδα εργασίας για την υγεία συζήτησε τα κύρια προβλήματα, τα κενά και τα πιθανά μέτρα που μπορούν να συμπεριληφθούν στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Διαβάστε τα πρακτικά εδώ.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2017, η Ομάδα Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης συζήτησε τις πιθανές λύσεις για τη διασύνδεση όλων των συναφών δραστηριοτήτων του Δήμου με σκοπό την καλύτερη ενσωμάτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη σαφή εικόνα του τι πρέπει να βελτιωθεί.  Διαβάστε τα πρακτικά εδώ.

Η τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου 2017 με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 εκπρόσωπους από τις οργανώσεις και τις τοπικές αρχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του Σχεδίου Δράσης της Πόλης. Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη διαδικασία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διάφορες αλληλοσυνδεόμενες δραστηριότητες του δήμου: URBACT: Arrival Cities, EuroCities, Resilient Cities, SEM (Συμβούλιο για την ένταξη των Μεταναστών) και την Ομάδας Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης έχουν κοινούς στόχους και δραστηριότητες, καθώς και τις δικές τους πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Στόχος είναι να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των μελών της Ομάδας Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης προκειμένου να καταστούν οι δραστηριότητες πιο βιώσιμες και ολοκληρωμένες και να ενισχυθεί η ικανότητα του δήμου και των δημόσιων αρχών.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να αναπτύξουν μια σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση καλύτερης στρατηγικής συντονισμού και στην αξιοποίηση και διάδοση των εμπειριών και των μαθημάτων που έχουν αποκτηθεί στο επιχειρησιακό τους δίκτυο πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Αστικής Ανάπτυξης.  Διαβάστε τα πρακτικά εδώ.