Θεματικό Εργαστήρι στο Δήμο Πύλης για την δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος AGRI-URBAN
Edited on
21 February 2017Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης του προγράμματος AGRI-URBAN, ξεκίνησε στο Δήμο Πύλης θεματικό εργαστήριο στο οποίο έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο Δήμος Πύλης είναι μια από τις τέσσερις Ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III και η εκπρόσωπος - πόλη της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα. Τους φιλοξενούμενους υποδέχτηκαν στη Λυγαριά το βράδυ της Δευτέρας, οι υπεύθυνοι του προγράμματος AGRI-URBAN, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας, Αντιδήμαρχοι, αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκ μέρους του Εθνικού Σημείου Επαφής, η κα. Μαρία Παπουτσή. Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Χρ. Νάκος και εν συνεχεία καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Μαράβας, ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Β. Γιαγιάκος και ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος, καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Λάρισας κ. Γ. Νταλός.
Οι εργασίες του προγράμματος της Τρίτης 15 Νοεμβρίου ξεκίνησαν σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Γιαμάνδες». Ομιλητές ήταν ο Δρ. Αθανάσιος Μανούρας, καθηγητής του ΤΕΙ Καρδίτσας, ο οποίος ανέλυσε τα οφέλη της «Μεσογειακής Διατροφής» και ο κ. Αριστείδης Τσόγκας, Γεωπόνος και Γραμματέας του Συλλόγου «ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ» Καρδίτσας, που ανέλυσε το θέμα «Οικολογική Παραγωγή και Κατανάλωση Τροφίμων».
Στην συνέχεια το γκρουπ των Αντιπροσώπων μετέβη με λεωφορείο σε μικρές παραγωγικές Μονάδες στο Χωριό Βαθύρευμα στο Ιχθυοτροφείο (Αφοί Ρούσα), όπου ο ένας εκ των αδερφών – ιδιοκτητών της μονάδας ανέλυσε με πολύ παραστατικό τρόπο την λειτουργία της μονάδας. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή της πέστροφας και ενδιαφέρθηκαν για τον όγκο παραγωγής, τον τζίρο της επιχείρησης αλλά και τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας της φάρμας, αφού η παραγωγή απαιτεί ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή.
Αμέσως μετά, η ομάδα εργασίας επισκέφτηκε το Εργοστάσιο Ξυλείας του κ. Γεωργίου Γελαδάρη, όπου ενημερώθηκαν για την λειτουργία του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μονάδα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία γεύση της διαδικασίας παραγωγής αφού ο ιδιοκτήτης εκτέλεσε βασικές εργασίες της παραγωγής, μπροστά τους.
Το απόγευμα της Τρίτης, στον χώρο του ξενοδοχείου «Γιαμάνδες», πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση με θέμα «Καλές Πρακτικές» και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις εντυπώσεις που απεκόμισαν από τις επισκέψεις της ομάδας στις παραπάνω Μονάδες. Επίσης, ο κ. Ντάλος ανέπτυξε τις πρακτικές που εφαρμόζονται από την ομάδα του και το τμήμα του Τ.Ε.Ι. στο οποίο διδάσκει, στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων με πρώτη ύλη το ξύλο. Μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάστηκαν ήταν ένα πρωτότυπο βαρελιού, μία κομψή ξύλινη τσάντα μεταφοράς φυαλών κρασιού και ένα ξύλινο μπουκάλι ποτού.
Την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση όπου έγιναν παρουσιάσεις από την Ελληνική πλευρά σχετικά με τον Αγροτουρισμό στον Δήμο Πύλης και την δυνατότητα ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή και τις ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η ομάδα των Αντιπροσώπων επισκέφθηκε την Εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς στην Πύλη, όπου τους ενημέρωσε διεξοδικά για την Ιστορικότητα και την Αρχιτεκτονική δομή του Ναού ο Πατήρ Βησσαρίων Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής «ΔΟΥΣΙΚΟΥ» του Αγίου Βησσαρίωνος και στην συνέχεια τους ξενάγησε στο εσωτερικό της Βυζαντινής Εκκλησίας της Παναγίας. Αμέσως μετά επισκέφθηκαν την Τοξωτή Γέφυρα. Το πρόγραμμα των επισκέψεων συνεχίστηκε με την μετάβαση τους στην Γαλακτοβιομηχανία «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα, όπου και εκεί έγινε σχετική ενημέρωση από στελέχη της Επιχείρησης.
Ο επόμενος σταθμός των Αντιπροσώπων ήταν η Γαλακτοπαραγωγική Μονάδα του κ. Καλέτση στο Παλαιομονάστηρο, ο οποίος τους ενημέρωσε για την λειτουργία και την μέχρι τώρα πορεία της Μονάδας. Τελευταία επίσκεψη ήταν στο Οινοποιείο - Αποστακτήριο «ΚΕΛΑΡΙ - ΠΕΡΓΑΝΤΗ» στην Πύλη όπου ενημερώθηκαν πως παράγεται το τσίπουρο και φυσικά δοκίμασαν από το προϊόν.
Μετά το τέλος των επισκέψεων οι καλεσμένοι παρακάθισαν σε δείπνο στην ταβέρνα του Καλαντζή στην Τ.Κ. Πηγής, που τους παρέθεσε ο Δήμος.
Τα στελέχη που ανέλαβαν την υλοποίηση του προγράμματος είναι, ο Επιστημονικός υπεύθυνος, κ. Γεώργιος Νταλός Καθηγητής του ΤΕΙ Καρδίτσας, ο κ. Χρήστος Νάκος, η κ. Έφη Φωτάκη, η κ. Βάνα Διαγωμά, η κ. Παναγιώτα Λαμπρογιώργου η κ. Σταυρούλα Σαλέπη και ο κ. Στ. Πελεκάνης. Εκ μέρους του Εθνικού Σημείου Επαφής στο θεματικό εργαστήριο παρευρέθησαν η κα. Μαρία Παπουτσή και ο κ. Συμεών Σιδηρόπουλος.
Submitted by mpapoutsi on