Θεματικό Εργαστήριο του Δικτύου KAIRÓS "Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως κινητήρια δύναμη"
Edited on
25 May 2021Το δεύτερο από τα τέσσερα θεματικά εργαστήρια του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσης KAIRÓS πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Μαΐου, 2021 και επικεντρώθηκε στην έννοια της «πολιτιστικής κληρονομιάς ως κινητήριας δύναμης για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». H εκδήλωση φιλοξενήθηκε από το Δήμο του Σίμπενικ (Šibenik) στην Κροατία, με κύριο συντονιστή τον Wessel Badenhorst (ad hoc εμπειρογνώμονα και Διευθυντή στην Urban Mode Ltd), την Anke van Wijck (συντονίστρια του δικτύου KAIRÓS στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μούλα στην Ισπανία) και τον Miguel Rivas (επικεφαλής εμπειρογνώμονα του ΔΣΔ URBACT, KAIRÓS).
Χρησιμοποιώντας την οικονομία ως κύριο θέμα, οι ομιλητές συζήτησαν πρωτοβουλίες και μαθησιακές δραστηριότητες που έχουν υλοποιήσει για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και των ευκαιριών απασχόλησης στις πόλεις τους. Πάνω από 40 συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών για να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένες μελέτες περιπτώσεων και να συμμετάσχουν σε μικρές ομαδικές συζητήσεις.
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με μια σύντομη εναρκτήρια δήλωση του Δημάρχου του Σίμπενικ, Željko Burić. Η ομάδα του δικτύου KAIROS στο Σίμπενικ αποτελούμενη από τους Petar Mišura, Ana Katarina Rajčić και Ines Sarić παρουσίασε τρόπους με τους οποίους έχουν αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να τραβήξουν την προσοχή στην παλιά πόλη και το ιστορικό κέντρο. Είχαν προετοιμάσει μια εικονική περιοδεία για να δείξουν τις αλλαγές που είχαν εφαρμοστεί, αποδεικνύοντας πώς αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της μη τουριστικής περιόδου, αναζωπυρώνοντας μέρος του εμπορικού χαρακτήρα που χάθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Το δεύτερο εργαστήριο της ημέρας επικεντρώθηκε στα μέτρα που έλαβε η πόλη-εταίρος Τσεσένα (Cesena) στην Ιταλία για την επαναχρησιμοποίηση και την αποκατάσταση ορισμένων κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό την αύξηση της δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο. Ακολούθησε μια άλλη μελέτη περίπτωσης από την πόλη Πόρι στη Φινλανδία, όπου ένα παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας βαμβακιού μετατράπηκε σε εμπορικό κέντρο. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μελέτες περιπτώσεων από το Αμαράντε της Βόρειας Πορτογαλίας, όπου η εταιρεία οικονομικής ανάπτυξης του δήμου εκπόνησε μια σειρά στρατηγικών για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την παρουσίαση της ισπανικής πόλης Μεντίνα ντελ Κάμπο (Medina del Campo) που δημιούργησε μία νέα θερμοκοιτίδα για τις επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται στην πόλη, με την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου του νοσοκομείου Simon Ruiz.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με μια παρουσίαση από τον Miguel Rivas, επικεφαλής εμπειρογνώμονα του δικτύου KAIRÓS σχετικά με τις ευκαιρίες επιχειρηματικότητας που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά. Ακολούθησε συζήτηση με διάφορους επιχειρηματίες που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, π.χ. Η «LBASense Solution», είναι μία ελβετική εφαρμογή που επικεντρώνεται στην ανάλυση κωδικών μετρώντας την κίνηση των κινητών τηλεφώνων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να παρέχει ακριβή δεδομένα σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων σε ολόκληρη την πόλη. Ο δεύτερος καλεσμένος ήταν ο Lovro Vudrag,γραφίστας και φωτογράφος με έδρα την παλιά πόλη Σίμπενικ, ο οποίος εργαζόταν σε διάφορα έργα οπτικής κωδικοποίησης. Τέλος, ένας εκπρόσωπος του «Fondazione Fitzcarraldo» στην Ιταλία εξήγησε πώς συνεργάζονται με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς για την προώθηση σχεδίων διαχείρισης για συγκεκριμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην τελευταία συνεδρία, η Margharita Solon και ο Dick Gleeson, μοιράστηκαν την εμπειρία τους για τη δημιουργία του MacAuley Place στην ιρλανδική πόλη Naas, ένα μέρος που μετατράπηκε από παλιό μοναστήρι σε χώρο συνάντησης ηλικιωμένων και νέων και που φιλοξενεί ανεξάρτητους χώρους διαβίωσης για ηλικιωμένους. Ένα πολύ εμπνευσμένο παράδειγμα για να ολοκληρώσει κανείς δύο εποικοδομητικές ημέρες ανταλλαγής και συζητήσεων.
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες βασικές φράσεις που ανταλλάχτηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών:
«Η παλιά πόλη είναι επέκταση του σαλονιού μας»
«Είναι υπέροχο να έχεις μια στρατηγική προσέλκυσης ταλέντων. Ποιος δεν θα ήθελε να "αποικίσει" την παλιά πόλη με αυτούς τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) που θέλετε να προσελκύσετε; Το Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία προωθεί «σπίτια ταλέντων»
«Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές πρέπει να είναι τοπικά μαγειρικά θεάματα που δείχνουν τοπικές παραδόσεις και πολιτισμό»
«Δεν έχει να κάνει με την εξέταση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά με τα έργα αξιοποίησης της κληρονομιάς. Αυτό δεν είναι μόνο η αποκατάσταση και η συντήρηση, αλλά η επανασυνδεσή του παρελθόντος με τη σύγχρονη πόλη»
«Πρέπει να καθιερωθεί ένας διαγενετικός και διαχρονικός διάλογος, μεταξύ των παλαιών και των σύγχρονων τμημάτων της πόλης. Αυτή είναι η πρόκληση»
«Η τοποθεσία έχει μεγαλύτερη σημασία από τις συνθήκες του κτιρίου»
Το επόμενο θεματικό εργαστήριο που θα διοργανωθεί από το δίκτυο KAIRÓS και έχει προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Ιουνίου, 2021, θα φιλοξενηθεί από την πόλη-εταίρο Μάλμπορκ (Malbork) στην Πολωνία και θα ασχοληθεί με την «ελκυστικότητα» των πόλεων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Submitted by mpapoutsi on