Η στιγμή «Εύρηκα!»- Πώς το Πόζναν μετέτρεψε τις δυνατότητές του σε ένα Δίκτυο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας
Edited on
14 December 2020«Η δημιουργικότητα διέπεται από την ικανότητα δημιουργίας συνδέσεων και συνήθως εξαρτάται περισσότερο από τη συνεργασία παρά από τις ατομικές προσπάθειες», Ken Robinson, Out of our Minds.
«Πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε δοκιμάσει μία πιο ανθεκτική και μόνιμη συνεργασία πριν από την έναρξη του δικτύου URBACT, ON BOARD;» παρατήρησε ένας δάσκαλος που συμμετείχε στο εν λόγω δίκτυο, στο οποίο συμμετέχει και συντονίζει η πολωνική πόλη του Πόζναν. «Γιατί δεν το κάναμε νωρίτερα;»
Ο κύριος λόγος είχε να κάνει με τη δομή και το μέγεθος, ακόμη και πριν από τις πρώτες εμπειρίες μας στο δίκτυο ON BOARD του URBACT. Σε τελική ανάλυση, το Poznan είναι μια πολύ μεγαλύτερη πόλη από την ισπανική Viladecans, επικεφαλής του δικτύου URBACT III, «ON BOARD, συνδέοντας τις πόλεις μέσω της εκπαίδευσης». Οι συνθήκες για το σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού δικτύου σε μια μικρότερη πόλη είναι εντελώς διαφορετικές από ό, τι σε μια μεγαλύτερη. Έτσι, ακόμη και αν επιλέξαμε μόνο μία περιοχή για τις δραστηριότητες του δικτύου ON BOARD, αυτό δεν άλλαξε το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε μία «μηχανή» που κατοικούνταν από 500.000 άτομα, κάτι που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές.
Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε τη δουλειά; Τι φοβόμασταν στην αρχή; Το δίκτυο του Πόζναν έχει πολλές δυνατότητες, το ξέραμε, αλλά τι μας εμπόδιζε;
Έχετε ακούσει για τον Χρυσό Κύκλο (The Golden Cycle); Ένας κανόνας, ήδη γνωστός στη φύση, χρησιμοποιήθηκε από τον Simon Sinek στο βιβλίο του «Ξεκινήστε με το γιατί» (Start with why). Είναι μια απλή μαθηματική σχέση, ένας τύπος τέλειας αναλογίας - κερδίζετε μεγαλύτερη τάξη, κατανόηση και ομορφιά. Είναι μια "πινακίδα" για πολύτιμη δράση να ξεκινάτε πάντα κάνοντας την ερώτηση «ΓΙΑΤΙ κάνουμε κάτι;»
Με αυτόν τον ευρετικό οδηγό, τον «Χρυσό Κύκλο», το 2019, το Πόζναν συμμετείχε μαζί με άλλες 5 Ευρωπαϊκές πόλεις στο δίκτυο του URBACT III «ON BOARD: Σύνδεση πόλεων μέσω της εκπαίδευσης» για αναζήτηση. Γιατί; α) Για να μάθει τη "συνταγή" για το πώς μπορούν να κάνουν την εκπαίδευση πιο ισχυρή και καινοτόμο στην πόλη τους , β) Για να μάθει πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την ποικιλομορφία των συνεργασιών τους στην πόλη για να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο, ισχυρό και βιώσιμο Δίκτυο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΔΕΚ) στο Πόζναν.
Παρόλο που η επικεφαλής πόλη-εταίρος, η ισπανική Viladecans, θα μπορούσε να δείξει ότι ήταν σε θέση να σχεδιάσει ένα δίκτυο διεπιστημονικών ενδιαφερόμενων μερών στο δικό της ΔΕΚ, θα εξαρτιόταν από εμάς να προσπαθήσουμε το ίδιο, να είμαστε σε θέση να ενώσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της κοινότητας για να χτίσουμε το δικό μας ΔΕΚ, προσαρμοσμένο στις δικές μας δυνατότητες και ανάγκες.
Έτσι, έχοντας κατά νου τον Χρυσό Κύκλο, αποφασίσαμε πρώτα να μάθουμε τι υπήρχε στο «εσωτερικό» του Πόζναν. Με βάση την εμπειρία της Viladecan, αναπτύξαμε το δικό μας μοντέλο , το οποίο ονομάζεται "SEJ Model" (Sieć Edukacyjna Jeżyce - Εκπαιδευτικό Δίκτυο της Jeżyce). Αυτή η περιεκτική μελέτη μας βοήθησε να προσδιορίσουμε τις ανάγκες των κύριων ενδιαφερομένων, να τους χαρακτηρίσουμε και να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές τους.
Μάθετε περισσότερα για το τι συνέβη στο Πόζναν εδώ !
Submitted by mpapoutsi on