Η σημασία του καθορισμού της δομής συνεργασίας και της επικοινωνίας στην περίπτωση σύμπραξης Δήμου-πολιτών Κέντρο Νεολαίας Ντουμπρόβνικ
Edited on
14 December 2020Για ενάμιση χρόνο, η πλατφόρμα «ActiveNGOs” για το κτιριακό συγκρότημα Lazareti και το Κέντρο Νεότητας στο Ντουμπρόβνικ εργάζονταν για τη δημιουργία κοινοτικών κέντρων βάσει της σύμπραξης μεταξύ Δήμου και πολιτών. Ταυτόχρονα, εργάζονταν για τη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των ΜΚΟ, αλλά και με τους εκπροσώπους της πόλης του Ντουμπρόβνικ. Προς το παρόν, και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα, και ένα μέρος της οφείλεται τόσο σε αυτά που έμαθαν κατά τη διάρκεια του έργου "Active NGOs" όσο και στη συνεργασία με τους επικεφαλής και ειδικούς εμπειρογνώμονες του URBACT. Οι GjinoSutic και Anja Markovic, μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τις νέες εξελίξεις στην περίπτωση του Κέντρου Νεότητας, καθώς και τη μοναδική τους προσέγγιση αναφορικά με τα μοντέλα διακυβέρνησης.
Με μία σχετικά μικρή οργανωτική δομή και σε ένα μικρό χώρο, το Κέντρο Νεότητας του Ντουμπρόβνικ δραστηριοποιείται από το 2017. Ωστόσο, στο τέλος του 2019, το Κέντρο Νεότητας μεταφέρθηκε σε νέα και μεγαλύτερα κεντρικά γραφεία. Με το νέο χώρο και αρκετούς νέους συνεργάτες, μετατράπηκε σε μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ Δήμου-πολιτών για την ανάπτυξη και την παροχή προγραμμάτων για τη νεολαία. Σήμερα αποτελείται από επτά ΜΚΟ. Αντιμέτωποι με ένα νέο χώρο εργασίας και νέους συνεργάτες, έχουν υιοθετήσει μια μοναδική προσέγγιση στην οικοδόμηση της οργανωτικής κουλτούρας και διακυβέρνησης, συμπεριλαμβάνοντας ενεργά τους εκπροσώπους της πόλης του Ντουμπρόβνικ στη διαδικασία.
Petra: Ποιοι ήταν οι κύριοι στόχοι του νέου πρωτοκόλλου διακυβέρνησης που έχετε αναπτύξει και δημιουργήσει στο Κέντρο Νεότητας;
Anja: Ο κύριος στόχος ήταν να καθιερωθεί ένα πρωτόκολλο που θα εγγυάται την ποιοτική παροχή υπηρεσιών και τη συνεργασία όσον αφορά τόσο τα μέλη όσο και το χώρο. Θέλαμε επίσης να αναπτύξουμε μια κουλτούρα ιδιοκτησίας και να συμπεριλάβουμε τους νέους. Έτσι, η οργανωτική δομή του Κέντρου υποτίθεται ότι ήταν o καθρέφτης των βασικών μας αξιών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να καθιερώσουμε αυτήν την κουλτούρα της διαχείρισης με την έννοια του «το κατέχετε, είναι δικό σας». Ότι είμαστε περισσότερο ένα κέντρο νεότητας παρά ένα κέντρο για τη νεολαία και ότι εκτός από τους νέους εργαζόμενους , περισσότεροι νέοι είναι παρόντες και δραστηριοποιούνται στη λήψη αποφάσεων. Δεν θέλαμε μια ιεραρχική δομή που θα έχει έναν μόνο αρχηγό και τίποτα άλλο, αλλά μία οριζόντια δομή η οποία αποτελείται από ομάδες εργασίας που συνέρχονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για παράδειγμα, το πρωί της Δευτέρας ή το απόγευμα της Παρασκευής. Η κάθε ομάδα εργασίας ή το συμβούλιο έχει τουλάχιστον τρία μέλη και ένα από αυτά είναι ο συντονιστής της ομάδας που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση της συνάντησης και το χρονοδιάγραμμά της. Οι εκπρόσωποι του Δήμου του Ντουμπρόβνικ περιλαμβάνονται στις ομάδες εργασίας, αλλά όχι όλοι, μόνο εκείνοι που είναι σημαντικοί για να λειτουργήσει η δομή συνεργασίας στην περίπτωση σύμπραξης δήμου-πολιτών. Αυτό το θεωρητικό μοντέλο δοκιμάζεται τώρα στην καθημερινή ζωή και τροποποιείται καθώς θα προχωράμε.
Gjino: Είναι πολύ δύσκολο να το συνοψίσουμε! Είμαστε μια πλατφόρμα αποτελούμενη από διαφορετικές ΜΚΟ και διαφορετικές απόψεις, οράματα, αποστολές όσον αφορά την Κοινωνία των Πολιτών εν γένει και το Κέντρο Νεότητας. Αλλά αυτό που σίγουρα συμφωνήσαμε είναι ότι ολόκληρη η έννοια του Κέντρου Νεότητας πρέπει να βασίζεται στην απόλυτη ισότητα. Αλλά ταυτόχρονα, γνωρίζαμε ότι η οργανωτική "αναρχία" δεν λειτουργεί! Και έχουμε πραγματικά μια αποστροφή προς την ιεραρχία! Εκείνη την εποχή, ήμουν πραγματικά αφοσιωμένος στην ανάλυση επιχειρησιακών οργανωτικών μοντέλων, οπότε ανακάλυψα αυτό το οργανικό μοντέλο που ταυτόχρονα είναι οριζόντιο και συνεχώς αλλάζει. Για να επιτύχει, πρέπει να αποτελείται από ομάδες εργασίας και έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτό. Η αποκεντρωμένη μορφή και η εργασία σε μικρότερες ομάδες με επαρκή επικοινωνία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα ακόμα και αν τα ίδια τα άτομα αποτύχουν. Και αυτή είναι η κύρια διαφορά μεταξύ της οργανικής προσέγγισης και της ιεραρχικής προσέγγισης όπου εάν ένα κομμάτι αποτύχει, όλα αποτυγχάνουν.
Petra: Ποια είναι τα κύρια οφέλη τέτοιων κανονισμών και πρωτοκόλλων για το Κέντρο Νεότητας;
Anja: Η άποψή μου είναι ότι τα πρωτόκολλα είναι τα ίδια με τους νόμους και τον βαθμό ευγένειας στην κοινωνία, εάν αυτά τα πρωτόκολλα θεωρούνται ως προϊόν εργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία και αν επιβεβαιωθούν με κάποιο τρόπο και από τα δύο μέρη (Πόλη και ΜΚΟ) και πιστεύουν ότι είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν, βλέπουν αξία σε αυτά, τότε πρέπει να αναμένεται ότι θα τηρούν αυτούς τους κανόνες Εάν τα πρωτόκολλα υιοθετηθούν μέσω ερωτήσεων και καθορισμού, οι εμπλεκόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι εκπρόσωποι της πόλης του Ντουμπρόβνικ θα το αντιληφθούν ως προϊόν τους. Καθιερώνει τα θεμέλια των κινήτρων που σεβόμαστε πραγματικά επειδή το εμείς τα δημιουργήσαμε και πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Θα έλεγα ότι αυτές οι προστιθέμενες αξίες είναι σίγουρα παρούσες, στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μαζί στο ίδιο τραπέζι και καθορίζουμε ορισμένα πράγματα, αρχίσαμε να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, να βλέπουμε τα κοινά μας σημεία, τις διαφωνίες μας, να εξασκούμε περισσότερο τα επικοινωνιακά μας προσόντα, έτσι ώστε ο καθένας να έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει και όλοι να μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Είναι κάτι που όχι μόνο δεν ήταν δυνατό πριν, αλλά κανείς δεν το σκέφτηκε. Αυτό ήταν κάτι που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κατά τη διάρκεια του έργου «ActiveNGOs» όχι μόνο με τη μεταφορά γνώσεων από άλλους εταίρους, αλλά και μέσω συναντήσεων και ειδικά μέσω του εργαστηρίου στρατηγικού σχεδιασμού που οργανώθηκε μέσω του έργου.
Gjino: Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα όχι μόνο στο Ντουμπρόβνικ αλλά και σε όλη την Κροατία, όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ δήμου-πολιτών είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι συνήθως το "παθητικό" μέρος που απλά χρηματοδοτεί - σας δίνουν τα χρήματα και στη συνέχεια πρέπει να αιτιολογήσετε το κόστος με τόνους χαρτιού. Δεν υπάρχει ενεργή συμμετοχή και ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πραγματική επικύρωση της κοινωνίας των πολιτών και του έργου της. Το μοντέλο που δημιουργήσαμε και η διαδικασία που ξεκινήσαμε στοχεύουν στο να καταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση, σε αυτήν την περίπτωση, τους εκπροσώπους της πόλης του Ντουμπρόβνικ, όσο το δυνατόν πιο ενεργούς συμμετέχοντες. Είμαστε όλοι ίσοι, είτε ως πολίτες είτε ως δήμοι. Το μοντέλο μας βοήθησε επίσης κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού λόγω της πανδημίας COVID-19 επειδή μας έδωσε μια δομή μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να εργαστούμε και να βελτιώσουμε κάπως τα πράγματα μέσα σε αυτό το χάος.
Πέτρα: Αντιμετωπίσατε κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;
Anja: Το απαγορευτικό λόγω της πανδημίας COVID-19 μας ανάγκασε σίγουρα να σταματήσουμε δοκιμές για το πλήρες μοντέλο, αλλά το δουλέψαμε με περισσότερες συναντήσεις και συζητήσεις. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίσαμε οικονομικά προβλήματα και περικοπές στον προϋπολογισμό από τις δημόσιες αρχές. Ωστόσο, συνεχίσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τώρα επιστρέφουμε αργά στο σωστό δρόμο και λειτουργεί ικανοποιητικά.
Gjino: Θα έλεγα ότι, παρά το ότι έχει εκπονηθεί το θεωρητικό μοντέλο και δοκιμάζεται με αργούς ρυθμούς, εξακολουθούμε να έχουμε πολύ έντονη ανάγκη για διαμεσολάβηση, παρόλο που έχουμε πει όχι στην ιεραρχία. Αλλά νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου, και άλλα μέλη θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν πλήρως, να καθοδηγούν και να αποφασίζουν, καθώς και να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις. Χρειάζεται μόνο χρόνος για να το συνηθίσει κανείς.
Petra: Πώς προχώρησε η επικοινωνία σας με την πόλη του Ντουμπρόβνικ κατά την περίοδο δημιουργίας του μοντέλου διακυβέρνησης;
Anja: Αρχικά, ήταν κάπως - "κάνετε μια συμφωνία μεταξύ σας και πείτε μας τί χρειάζεται". Αλλά επιμείναμε σε τακτικές συναντήσεις με τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο της πόλης του Ντουμπρόβνικ. Αυτό μας έδωσε μια καλή αρχή για να τους κάνουμε ενεργούς συμμετέχοντες.
Gjino: Στην αρχή, μας έδωσαν το πράσινο φως και εναπόκειτο σε εμάς να συμφωνήσουμε για ό, τι θέλαμε και να τους ενημερώσουμε. Σίγουρα περίμεναν να έχουμε κάποια ιεραρχία, να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό με κάποιον υπεύθυνο για να ηγηθεί και να συνεργαστεί μαζί του, οπότε αυτό το μοντέλο ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη για αυτούς. Ταυτόχρονα, όταν τους προσκαλούσαμε σε συναντήσεις, έρχονταν. Και άρχισαν να μας ακούνε περισσότερο. Καθώς σκέφτομαι τις συναντήσεις μας τώρα, βλέπω ότι είναι πολύ πιο ενεργές σε κάθε τμήμα της οργανωτικής ανάπτυξης και ανατροφοδοτούν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με αυτές. Αυτή η ευκαιρία όπου όλοι μας εισακουγόμαστε, και όχι μόνο κάποιος μεμονωμένος εκπρόσωπος είναι κάτι εντελώς νέο όταν πρόκειται για επικοινωνία με τον δημόσιο τομέα. Προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί.
Submitted by mpapoutsi on