Η πόλη Άαρχους (Aarhus) στη Δανία εγκαθιστά 100 κάδους απορριμμάτων γύρω από την πόλη για την απόρριψη των μασκών προστασίας
Edited on
22 December 2020Οι νέοι κάδοι απαντούν σε μείζονα ζητήματα που επιβαρύνουν όλο και πιο πολύ το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι μάσκες προστασίας προσώπου έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής τον τελευταίο χρόνο που δύσκολα μπορούμε να θυμόμαστε μια στιγμή χωρίς αυτές. Ωστόσο, με τις προστατευτικές τους ιδιότητες, επιφέρουν επίσης ορισμένα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν - όπως τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Στην πόλη Άαρχους της Δανίας, οι τοπικές αρχές δημιούργησαν 100 κάδους που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την απόρριψη αυτών των μασκών έτσι ώστε να αποτρέψουν τη ρίψη απορριμμάτων στους δρόμους και στους πράσινους χώρους του δήμου.
Προστασία τόσο των πολιτών όσο και του περιβάλλοντος
Οι χρησιμοποιημένες μάσκες προστασίας προσώπου αποτελούν κίνδυνο μόλυνσης αλλά και πρόκληση για τη φύση και το περιβάλλον, καθώς είναι, μεταξύ άλλων, κατασκευασμένες από πλαστικό και αλουμίνιο. Ταυτόχρονα, μια νέα μελέτη από τη Epinion, (εταιρεία έρευνας αγοράς στη Δανία), που αναφέρεται από τις τοπικές αρχές του Άαρχους, δείχνει ότι κατατάσσονται μεταξύ των απορριμμάτων που ενοχλούν περισσότερο τους κατοίκους της πόλης.
«Ο Κορωνοϊός άλλαξε πολλά στη ζωή μας σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως και τα είδη των απορριμμάτων που πετιούνται στο δρόμο. Οφείλουμε και πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, την πόλη και τη φύση μας. Επομένως, πρέπει επίσης να φροντίζουμε να πετάμε τα είδη ατομικής προστασίας μας στα σκουπίδια μετά από κάθε χρήση. Οι νέοι κάδοι διευκολύνουν στην απόρριψη της μάσκας προστασίας προσώπου μετά τη χρήση της. Εάν συναντήσετε ένα γεμάτο κάδο απορριμμάτων, πρέπει να πετάξετε τη μάσκα σας στο επόμενο ή να τη πετάξετε στο σπίτι. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για σκέψεις του είδους «απλά πρέπει να τη πετάξω», εξήγησε ο Bünyamin Simsek, Σύμβουλος Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.
Ο Δήμος του Άαρχους εγκατέστησε συνολικά 100 κάδους απορριμμάτων για μάσκες προστασίας προσώπου. Οι πρώτες χρησιμοποιήθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εύκολο για τους πολίτες να πετούν τη μάσκα προστασίας προσώπου τους χωρίς να χρειάζεται να αγγίξουν τις λαβές ή τις επιφάνειες τους. Ταυτόχρονα, οι κάδοι έχουν ένα σφιχτό καπάκι που εξασφαλίζει ότι ούτε τα πουλιά ούτε ο άνεμος μπορούν να τις παρασύρουν και να τις μεταδώσουν στον αστικό χώρο.
Οι μεγάλοι κάδοι των 240 λίτρων μπορούν να κρατήσουν περίπου 3000 μάσκες και είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να μπορούν επίσης να τους αδειάζουν με υγιή τρόπο.
Submitted by mpapoutsi on