You are here

Η λιανική πώληση στην καρδιά των τοπικών οικονομιών – Το πρόγραμμα RetaiLink διερευνά νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τις πόλεις μεσαίου μεγέθους

Edited on

01 February 2017
Read time: 1 minute

Το άρθρο στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του λιανικού εμπορίου προκειμένου να παρέχει πληροφορίες στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων δημόσιων πολιτικών, που θέλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αστικού περιβάλλοντος εντός του οποίου οι λιανοπωλητές μπορούν να ευημερήσουν, να ανταγωνιστούν και να καινοτομήσουν για τη βελτίωση της πόλης και της ζωής των κατοίκων της.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες και παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών και αλληλεπιδράσεων μεταξύ του λιανικού εμπορίου και των τοπικών οικονομιών στις μεγαλύτερες πόλεις. Ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν παραδείγματα όταν το αντικείμενο της μελέτης περιορίζεται στις μεσαίου μεγέθους πόλεις. Αυτό το άρθρο βασίζεται στο “State of the Art” του Δικτύου RetaiLink, το οποίο κατά συνέπεια επικεντρώνεται στα πραγματικά ζητήματα και τις πολυπλοκότητες των πόλεων μεσαίου μεγέθους, εφόσον παρουσιάζουν και αυτές κοινά γνωρίσματα και προκλήσεις εντός της αναπόφευκτα μεγαλύτερης εικόνας  της διεθνούς εμπορικής, οικονομικής, τεχνολογικής και κοινωνικοοικονομικής αλλαγής. 

 

Πώς αλλάζει η λιανική πώληση

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα λιανικού εμπορίου

 

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και 1990 πολλές πόλεις μεσαίου μεγέθους της Ευρώπης υιοθέτησαν ένα μοντέλο λιανικής πώλησης που εστίαζε στη δημιουργία μεγάλων συγκροτημάτων λιανικού εμπορίου και αναψυχής, τοποθετημένα εκτός της πόλης. Με τον κατακερματισμό της παραδοσιακής μορφής λιανικής πώλησης στις πόλεις και την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, μεταβαλλόταν συχνά το αστικό τοπίο λιανικής, με αποτέλεσμα πολλές πόλεις να παρουσιάσουν απότομη πτώση στο αστικό εμπορικό τους κέντρο και μία επακόλουθη αύξηση του αριθμού των άδειων καταστημάτων λόγω του γεγονότος ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι μικροί πάροχοι υπηρεσιών αναγκάστηκαν να κλείσουν. Παρόλα αυτά, οι παρούσες τοπικές τάσεις δείχνουν έντονα ότι σε πολλές πόλεις που υιοθέτησαν το μοντέλο αυτό, τα εμπορικά τους κέντρα που στεγάζονταν έξω από την πόλη έχουν επίσης αρχίσει να βιώνουν τη φθορά. Κάτι πάει στραβά: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα απαιτούνται.

Αυτές είναι οι κύριες τάσεις που διαφαίνονται:

ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ = ΔΙΑΝΟΜΗ: Σήμερα, παρά τις προφανείς μεθοδολογικές διαφορές μεταξύ των λιανοπωλητών και χονδρεμπόρων, η λιανική πώληση (πώληση για τελική κατανάλωση) και η διανομή αλληλεπικαλύπτονται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Η διάκριση μεταξύ τους καθώς και η σχέση τους με τη διαμόρφωση των επιχειρήσεων έχει καταστεί ασαφής, δεδομένου ότι κινούνται πάνω και κάτω από την αλυσίδα εφοδιασμού: οι λιανοπωλητές αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή και τη διανομή των δικών τους προϊόντων και οι χονδρέμποροι κινούνται όλο και πιο κοντά σε μεμονωμένους πελάτες, ιδιαίτερα μετά την άφιξη των ηλεκτρονικών (online) αγορών.

FRANCHISING: Η εξειδίκευση σε μεγάλες μάρκες φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον τομέα της λιανικής, ενώ οι multi-brand διανομείς σταδιακά τίθενται στο περιθώριο. Το Franchising έχει καταστεί ένα ευρύ επιχειρηματικό μοντέλο, που καθιστά δυνατή την παρουσία της ίδιας μάρκας σε κάθε εμπορικό δρόμο και εμπορικό κέντρο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

ΚΛΙΜΑΚΑ + ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Οι παράγοντες που ωθούν τη μετατροπή των επιχειρηματικών μοντέλων του τομέα περιλαμβάνουν τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που εφαρμόζονται στον τομέα, την αναζήτηση για βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω των οικονομιών κλίμακας και την ανάγκη για ένα διαφοροποιημένο προφίλ προς τους πελάτες ώστε να είναι σε θέση να επιτύχουν σε τέτοια κλίμακα χωρίς να θυσιάσουν την προσφορά της ελκυστικής εξατομικευμένης εμπειρίας προς τους καταναλωτές.

ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Η πτώση του παλιού μοντέλου λιανικής επιχειρηματικότητας έχει να κάνει με τις πρόσφατες εξελίξεις στις στρατηγικές του λιανικού εμπορίου όπως η πώληση μέσω πολλαπλών καναλιών, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και οι πιέσεις για καινοτομία. Ο ανταγωνισμός έχει εξελιχθεί από την «επιλογή» προϊόντων και τιμών στην επιλογή "καναλιών" για τρόπους αγοράς, επιπέδου υπηρεσιών αλλά και αγοραστικής εμπειρίας που προσφέρει.

 

retailink2.jpg      Ψηφιοποίηση & ΤΠΕ εργαλεία για μια ολοκληρωμένη εμπειρία λιανικής πώλησης (και τι θα πρέπει οι πόλεις μας να προσέξουν)

 

ΑΓΟΡΕΣ ON-OFF: Η ψηφιοποίηση και τα εργαλεία ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων του “geolocation” (εντοπισμός θέσης για επιλεγμένα και εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες), των ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου και ταμπλετών και των νέων προσαρμοσμένων υπηρεσιών διανομής και συλλογής, συμβάλλουν σε μία εμπειρία αγορών 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Οι λεγόμενες “omni” ή πολυκαναλικές στρατηγικές λιανικού εμπορίου επιτρέπουν στους σημερινούς αγοραστές να ψάξουν για τους λιανοπωλητές και εκτός διαδικτύου. Η τρέχουσα αντίληψη είναι ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης με τη σωστή ισορροπία συνδυαστικών λύσεων πώλησης, on line, σε ανοιχτές αγορές δρόμου, σε ηλεκτρονικά καταστήματα, κινητές εφαρμογές, e-λύσεις εντός καταστημάτων, και έχοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, θα είναι οι πιο πετυχημένοι.

Ωστόσο, η ψηφιοποίηση έχει ως επί το πλείστον υιοθετηθεί από μεγάλες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες λιανικής πώλησης. Θέτει σε αμφισβήτηση ιδίως τις οικογενειακές ή παραδοσιακές μικρές λιανικές τοπικές επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι λιγότερο εξοικειωμένοι σε νέες τεχνολογίες, αλλά και αυτούς που βρίσκουν δύσκολο να προσαρμοστούν σε ένα κόσμο με ταχέως μεταβαλλόμενα εργαλεία και τεχνογνωσία.

retailink3.jpg  ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η ψηφιοποίηση του λιανικού εμπορίου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση, τόσο από την άποψη του συνολικού αριθμού των εργαζομένων όσο και από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δεξιότητες που απαιτούνται από αυτούς.

Από την πλευρά των αναγκών απασχόλησης, τα καλά νέα είναι ότι ο τομέας της λιανικής παρουσιάζει μια σχετικά καλή απόδοση στο να αντιμετωπίζει την αναντιστοιχία δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τα σενάρια των νέων επιχειρηματικών μοντέλων λιανικής πώλησης, το εύρος των δεξιοτήτων που απαιτούνται ξεπερνούν τις περισσότερες εμπορικές δεξιότητες και συνεχίζει να αυξάνεται με την ανάπτυξη των νέων μορφών και καναλιών εμπορίου, ιδιαιτέρως  δε με την αυξημένη ζήτηση για τις ηλεκτρονικές δεξιότητες.

2 από τα 19 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη, προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από το online λιανικό εμπόριο. Ως εκ τούτου οι μεσαίου μεγέθους πόλεις θα πρέπει να δώσουν εδώ ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του τοπικού τομέα λιανικής πώλησης θα απαιτήσει ένα νέο σύστημα υποδομών ανάπτυξης δεξιοτήτων και υποστήριξης, ως πιθανή πηγή νέων θέσεων απασχόλησης. 

 

Συμπεριφορά πελατών και προσδοκίες

 

Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα του ίδιου του καταναλωτή είναι ο τελευταίος παράγοντας που καθορίζει το μοντέλο της στρατηγικής λιανικής πώλησης για την πόλη.

 retailink4.jpg  Οι Ευρωπαίοι ζουν περισσότερο και συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στις πόλεις 

Ενώ οι νέοι τείνουν να μετακινούνται σε μεγαλύτερες πόλεις, οι μεσαίου μεγέθους πόλεις συγκεντρώνουν συνήθως το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων, και ένα γηραιότερο εργατικό δυναμικό, με μεγάλο ποσοστό παιδιών σχολικής ηλικίας. Αυτό επηρεάζει άμεσα τις  καταναλωτικές συνήθειες και τις διαδικασίες αγορών.

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν συνήθως αργά επίπεδα κατανάλωσης και αγοράζουν λιγότερα αγαθά, ενώ ταυτόχρονα χρειάζονται μικρά και κοντινά καταστήματα. Οι νεότεροι ενήλικες απαιτούν περισσότερη απλότητα και ευκολία, ώστε να είναι σε θέση να περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια τους και στην κοινωνική τους ζωή. Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η λογική του «παραγγέλνω στο σπίτι» και «χρησιμοποιώ περισσότερο αποτελεσματικά την ενέργεια» είναι της μόδας, ενώ οι «μεγάλες ουρές αναμονής» και τα «τεράστια ψυγεία» είναι αντιδημοφιλή.

Οι καταναλωτές είναι σήμερα πιο εκπαιδευμένοι και πιο ενημερωμένοι, καθώς και ολοένα περισσότερο εξοικειωμένοι με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών

• Αναμένεται να έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες.

• Έχουν περισσότερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανησυχίες. Και επειδή είναι περισσότερο μορφωμένοι και καλύτερα συνδεδεμένοι, έχουν ενδυναμωθεί και είναι πιθανότερο να απαιτούν μεγαλύτερη λογοδοσία από εκείνους από τους οποίους αγοράζουν.

• Δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον τόσο για την εμπειρία των αγορών όσο και για το ίδιο το προϊόν.

• Απαιτούν το βέλτιστο συνδυασμό των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονται.

 

Αυτή η κινούμενη εικόνα που παράγεται από το Δίκτυο URBACT RetaiLink, συνοψίζει τις κύριες τάσεις που μεταμορφώνουν τον τομέα του λιανικού εμπορίου: 

 

 

 

The Evolution of Retail  (ANIMATION)
Theme: 
Format: 
Type: 
Author: 
Maria Papoutsi
Countries: 
Language: 
Publishing options: 
Tuesday, 23 January, 2018

 

Ποιες πόλεις πρέπει να προσέξουν

Μεσαίου μεγέθους πόλεις που ανταγωνίζονται σε μία άκρως διεθνοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά. Ο αριθμός των μονάδων λιανικής πώλησης μειώνεται στις μεσαίου μεγέθους πόλεις και μοιάζει ότι ποτέ δεν θα φτάσει τα προηγούμενα επίπεδα. Αυτό οφείλεται σε έναν αρνητικό συνδυασμό των στοιχείων:

• Νέες προτιμήσεις των καταναλωτών

• Μη επίκαιρες από άποψη ενδιαφέροντος εμπορικές προσφορές

• Εμπορικά κέντρα έξω από την πόλη / εμπορικά κέντρα εντός του κέντρου της πόλης

• Οι ελκυστικές εμπειρίες αγορών και ψυχαγωγίας που προσφέρουν οι μεγάλες πόλεις 

 

Η πόλη και οι ενδιαφερόμενοι φορείς λιανικής πώλησης πρέπει να κατανοήσουν και να αναγνωρίσουν τις νέες καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις. Διαφορετικές ηλικιακές ομάδες στις συνοικίες όπου υπάρχει δραστηριότητα λιανικής πώλησης, η δυναμική των τοπικών καταστημάτων και ο τομέας του τουρισμού κλπ., όλα πιθανόν να απαιτούν προσαρμογή της τυπολογίας και του χαρακτήρα των καταστημάτων στα ενδιαφέροντα των κατοίκων και των επισκεπτών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα πιο κατάλληλο μείγμα λιανικής που μπορεί να παρέχει το σωστό προϊόν για τον αντίστοιχο καταναλωτή, με το σωστό τρόπο και στη σωστή τιμή. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να γνωρίζουν τα κίνητρα πίσω από τις συμπεριφορές και να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

retailink5.jpg Τα θέματα κλειδιά που πρέπει να αντιμετωπίσει το RetaiLink

Το RetaiLink θα διερευνήσει μια σειρά από πιθανές λύσεις και προσεγγίσεις που περιγράφονται παρακάτω, χρησιμοποιώντας πάντα την μέθοδο της Ανάλυσης των Καταναλωτών ως το θεμέλιο της κάθε δράσης.

Οι καινοτόμες προσεγγίσεις για την τόνωση του τομέα του λιανικού εμπορίου είναι πολλές και επιδεικνύουν ολοένα και μεγαλύτερη δημιουργικότητα: ελκυστικές πολιτιστικές προσφορές που επικεντρώνεται γύρω από τον τομέα του λιανικού εμπορίου, συντονισμένες δραστηριότητες στους δρόμους, αγώνες, διαγωνισμοί, φαντασμαγορικά δρώμενα για τα παιδιά, περιφερειακές ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν πληροφόρηση και εικονική περιήγηση στις προσφορές των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, αξιοθέατα και δημόσιες εκδηλώσεις που αφορούν την κοινότητα, την τέχνη, συναυλίες και αθλητικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένες λύσεις για τη λιανική, όπως το ελεύθερο Wi-Fi και ο γεω-εντοπισμός μπορούν να ενεργοποιηθούν σε συμφωνία με τον τομέα του λιανικού εμπορίου. Οι δυνατότητες για την καινοτομία είναι υψηλές και σε πόλεις μεσαίου μεγέθους.

Το έργο RetaiLink γνωρίζει καλά πως δεν υπάρχει μία ενιαία προσέγγιση που θα λύσει τα πολλά προβλήματα για την αναζωογόνηση του τομέα του λιανικού εμπορίου στις πόλεις. Εκτιμά, ωστόσο, ότι μια έξυπνη διασύνδεση των διαφορετικών απόψεων, συμφερόντων και εμπειριών στα σημεία του λιανικού εμπορίου και των γειτονικών περιοχών θα βοηθήσει στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και επιτυχημένης στρατηγικής για τον τομέα.

Επειδή οι παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις για τις πόλεις σήμερα απαιτούν προσπάθειες όχι ατομικές αλλά συλλογικές, με μέτρα από πάνω προς τα κάτω, το RetaiLink προσκαλεί σε μια συνεκτική από πάνω προς τα κάτω προσέγγιση που φέρνει κοντά το σύνολο των πολλών και διαφορετικών  ενδιαφερόμενων παικτών στις Τοπικές Ομάδες Στήριξης του URBACT (URBACT Local Groups – ULGs). Οι Τοπικές Ομάδες Στήριξης θα περιλαμβάνουν κυρίως τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς ακινήτων, φορείς πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και επίπεδα διακυβέρνησης υψηλότερα από τα συμβούλια των τοπικών αρχών.

Οι πόλεις εταίροι θα αναπτύξουν Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης (Integrated Action Plans -IAP) που θα ενσωματώνουν τις διάφορες διαστάσεις της ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των τάσεων της κατανάλωσης, τη νομοθεσία, την απασχόληση, τον αστικό σχεδιασμό, τη διαχείριση των δημόσιων χώρων, την κινητικότητα, τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες και τη συμμετοχή των πολιτών.

Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις το RetaiLink θα ενδυναμώσει την ανταλλαγή και τη μάθηση σε μια σειρά από θέματα. Μερικά από αυτά έχουν σχέση με:

Τη νομοθεσία: Μέσα σε κάθε κράτος μέλος, η νομοθεσία αφορά υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης και διαφέρει από τη μία χώρα στην άλλη. Ως παράδειγμα αναφέρεται η Οδηγία της ΕΕ για το χρόνο εργασίας και το εθνικό νομικό πλαίσιο που αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η οποία αποφασίζεται από το κάθε κράτος μέλος.

Τους φόρους: Η τοπική φορολογική διαχείριση, καθώς και το επίπεδο αποκέντρωσης, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό οποιοδήποτε περιθώριο ελιγμών από τις τοπικές κυβερνήσεις για την εκ νέου ενεργοποίηση του τομέα του λιανικού εμπορίου.

Τη γεωγραφική τοποθέτηση (placemaking): Έπειτα, υπάρχουν και άλλοι κανόνες μη φορολογικοί που ισχύουν και που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Αυτοί συνήθως αποφασίζονται από κοινού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και περιλαμβάνουν τον αστικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τις κανονιστικές διατάξεις: ώρες λειτουργίας, τοποθεσία καταστημάτων, το είδος της λιανικής πώλησης σε διάφορες περιοχές της πόλης, τη χρήση γης, την κινητικότητα κ.λπ. Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι το θέμα που αφορά τη δημοτική έγκριση της ανάπτυξης λιανικού εμπορίου σε τοποθεσίες εκτός της  πόλης, κάτι το οποίο αποτελεί ευρέως και μία αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιμετωπίζει τον φιλελευθερισμό με τοπικές ευαισθησίες σχετικά με τις ισορροπίες της αγοράς.

Ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ: Η εκπαίδευση και τα επαγγελματικά προγράμματα, οι επιχειρήσεις και οι θερμοκοιτίδες λιανικής πώλησης ή η παροχή κινήτρων για την επιχειρηματικότητα είναι αρμοδιότητες που τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν, ως μέρος των πολιτικών αστικής ανάπτυξης για την αναζωογόνηση του τομέα.

Αντιδιαμετρικές οπτικές: Υπάρχουν κάποιες οδηγίες της ΕΕ σε θέματα όπως η διαχείριση αποβλήτων, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις ή τα ηθικά πρότυπα παραγωγής που πρέπει να εισακουστούν από τους λιανοπωλητές, ανεξάρτητα από την κλίμακα στην οποία εργάζονται. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι οδηγίες της ΕΕ για το περιβάλλον (όπως τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού) για την υγεία (οδηγίες Υγείας και Ασφάλειας της ΕΕ για ορισμένα επαγγέλματα), καθώς και την προστασία των καταναλωτών.

Γιατί η στρατηγική λιανικού εμπορίου είναι σημαντική για όλες τις πόλεις

retailink6.jpg   • Η λιανική δραστηριότητα δημιουργεί επιχειρήσεις, με προστιθέμενη αξία και απασχόληση (άμεση, έμμεση και προκαλούμενη) που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις εθνικές και τοπικές οικονομίες. Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα εξαρτάται από τους τομείς λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

• Η λιανική είναι επίσης μια πηγή άμεσων εσόδων, μέσω των φόρων σε διαφορετικές ρυθμιστικές ρουμπρίκες. Ο τοπικός φόρος άμεσου εισοδήματος μπορεί να διαφέρει από τη μια χώρα στην άλλη και μπορεί να εφαρμόζεται στην ιδιοκτησία, τις πωλήσεις ή την επιχειρηματική δραστηριότητα, με τους επιχειρηματικούς φόρους να είναι οι πλέον συνήθεις.

• Ο τομέας λιανικής πώλησης είναι ένας ισχυρός μοχλός στην αλυσίδα αξίας καθώς συμβάλλει στη δημιουργία ζήτησης των καταναλωτών για προϊόντα και υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων. Ο τομέας δημιουργεί δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες τοπικές δραστηριότητες όπως οι χώροι αναψυχής και τα εστιατόρια.

• Τέλος, τα καταστήματα συνοικίας ωφελούνται από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής. Παρελάσεις, φεστιβάλ, και υπαίθριες δραστηριότητες δημιουργούν μια τοπική αίσθηση και ταυτότητα για μια κοινότητα, και κατά συνέπεια και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μιας περιοχής είναι πιο πιθανό να αγοράσουν εντός αυτής της περιοχής και να δημιουργηθεί έτσι μια γενικότερη αίσθηση «ιδιοκτησίας».

Το RetaiLink (http://urbact.eu/retailink) αναγνωρίζει ορισμένες θεμελιώδεις αρχές για τη στήριξη των δράσεων: Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πόλεων είναι στενά συνυφασμένη με τις αλλαγές στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Η λιανική πώληση αναγνωρίζεται ως ένας βασικός κρίκος στη συνολική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας πόλης και είναι ο πιο κοντινός τομέας στους πολίτες και τους καταναλωτές στην αλυσίδα αξίας και αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις που συνδυάζουν τη διαφοροποιημένη λιανική πώληση και την ευημερία των κατοίκων τους, μπορούν να αποτρέψουν τους πληθυσμούς τους από την αναχώρηση για μεγαλύτερες πόλεις.

Όντας εξαιρετικά διεθνοποιημένος, ο τομέας της λιανικής πώλησης υπόκειται στις ίδιες μεγάλες αλλαγές και τάσεις που επηρεάζουν τις πόλεις γενικότερα. Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν βιώσει μια βαριά παρακμή του τομέα του λιανικού εμπορίου με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά κτήρια και λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις μεσαίου μεγέθους πόλεις. Το RetaiLink θα στηρίξει μικρές και μεγάλες πόλεις εταίρους να επανεξετάσουν τα τοπικά μοντέλα λιανικής πώλησης, προκειμένου να παράσχουν μια πιο ελκυστική εμπειρία αγορών.