You are here

Η εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του ARRIVAL CITIES και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης Πάτρας

Edited on

20 April 2018
Read time: 1 minute

H «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Ρατσισμού 2018», η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, παρείχε μια εξαιρετική πλατφόρμα για την ανάδειξη της σημασίας του διακρατικού ευρωπαϊκού έργου «ARRIVAL CITIES» («Πόλεις Άφιξης») στην οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Η «Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας-ΑΔΕΠ Α.Ε.» (φορέας-εταίρος του έργου) διοργάνωσε την εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου (30.3.2018, αμφιθέατρο νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών) με στόχο την παρουσίαση και έγκριση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΟΣΔ), την περαιτέρω προώθηση της δικτύωσης τοπικών φορέων και την ευαισθητοποίηση για τα θέματα ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Εκπρόσωποι φορέων της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τα προϊόντα της υλοποίησης του έργου και πώς αυτό συνδέεται με τη στρατηγική διαπολιτισμικότητας της Πάτρας και με τις αξίες της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού 2018».

 

Το συντονισμό των εργασιών έκανε με επιτυχία, ο κ.Γεράσιμος Φεσσιάν, ακτιβιστής ΑΜΕΑ, και η έναρξη έγινε με το χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, κ.Βασίλειου Θωμόπουλου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Πατρέων, κ. Κώστα Πελετίδη και αναφέρθηκε στη σημασία του ΟΣΔ ως «εργαλείο» προγραμματισμού συναφών δράσεων του Δήμου Πατρέων.

Η κα Γεωργία Αλεξοπούλου, αρχαιολόγος, Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, εκπροσωπώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαίας, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο του φορέα ως προς την ενίσχυση της δικτύωσης για τη διαχείριση του διαπολιτισμικού χαρακτήρα της Πάτρας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την κα Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης για τους ίδιους τους μετανάστες και όσους παρέχουν υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με την κα Χρύσα Γεραγά, επιστημονική υπεύθυνη του ARRIVAL CITIES με παρουσίαση του περιεχομένου του ΟΣΔ Πάτρας και της πολύπλευρης διασύνδεσης που έχει επιτευχθεί μέσω των δικτύων πόλεων «ALDA: European Association for Local Democracy», «Διαπολιτισμικές πόλεις» και «UNITED», όπως επίσης με άλλα ερωπαϊκά διακρατικά έργα π.χ. το Europe for Citizens / «URGENT - Urban Re-Generation: European Network of Towns» και το ERASMUS+ / “LSE: Life Skills for Europe”. Τόνισε ότι το έργο ARRIVAL CITIES έχει συμπεριληφθεί στο «Εγχειρίδιο καλών πρακτικών 2017» που συνέταξε το Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι η δράση της Πάτρας έχει αποτυπωθεί στο ημερολόγιο 2018 που εξέδωσε το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας-Κύπρου.

Ακολούθησε ομιλία από την κα Γλυκερία Κατηφόρη (Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), όπου παρουσιάστηκαν οι κατηγορίες δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του «ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Μια τέτοια δράση αποτελεί και το «Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πατρέων», οι υπηρεσίες του οποίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά από την κα Μαρία Κωστοπούλου, στέλεχος της δομής. Το Κέντρο λειτουργεί ο Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων-ΚΟΔΗΠ με στόχο, μεταξύ άλλων, την παροχή υπηρεσιών για καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων μελών ευάλωτων ομάδων.

 

Συνεχίζοντας τις ομιλίες, η Δρ Ευφροσύνη Κωσταρά, Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας-Πολιτιστικά Θέματα, έδωσε έμφαση στη δράση «…στο βλέμμα των άκρων: ένας διαδραστικός διάλογος με όχημα την ποίηση και τον πολιτισμό ενάντια στο ρατσισμό» που είχε υλοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2018 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού. Συνδιοργανωτές ήταν το θεατρικό εργαστήρι της Πολυφωνικής Πάτρας, οι κωφοί καλλιτέχνες απόφοιτοι της ΑΣΚΤ, το Ειδικό Νηπιαγωγείο/Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Πάτρας και τα Ειδικά Τμήματα Κωφών και Βαρηκόων του 18ου Γυμνασίου Πατρών.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από τις κ.κ. Γιούλικα Χριστακοπούλου και Αλεξάνδρα Κωτσάκη καινοτόμων δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας, αναφορικά με το πολιτιστικό δίκτυο με τίτλο "Μουσείο-Πάτρα -Μνημείο.Πάτρα, μια πόλη μια διαδρομή με πολλαπλές αφηγήσεις", που έχει οργανώσει ο φορέας για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τη σκυτάλη πήραν οι Σύλλογοι των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων που είχαν προετοιμάσει δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα με στόχο να κεντρίσουν συναισθήματα και να αναδείξουν τις ανθρώπινες αξίες. Με πολλή εκφραστικότητα και άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με περισυλλογή, πραγματοποιήθηκαν δράσεις από το Σύλλογο της Ρωσικής Κοινότητας ΣΟΓΙΟΥΖ (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων), το Σύλλογο Ρουμανικής Κοινότητας LUCEAFARUL, το Σύλλογο Λατινικής Αμερικής UNIONLATINA και το Σύλλογο της Αλβανικής κοινότητας EMIGRANTI.

 

 

Έμφαση δόθηκε στην υλοποίηση των δρώμενων από νέα άτομα που αξιοποίησαν το video, τη μουσική, το τραγούδι, το χορό, την αφήγηση (όπου ακούστηκαν οι διαφορετικές γλώσσες) παρουσιάζοντας θέματα που σχετίζονται με την αλληλεγγύη, την ισότητα, τη φιλία, την πολυμορφία.

 

 

Υλικό για το έργο είναι ήδη ανηρτημένο στην ιστοσελίδα του (http://urbact.eu/arrival-cities) και είναι διαθέσιμο σε όλους.

Το διακρατικό έργο ARRIVAL CITIES συντονίζεται από το Δήμο Amadora χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBACT III (2014-2020), στον άξονα 1.1.2 «Βελτίωση του σχεδιασμού αειφόρων στρατηγικών ανάπτυξης των πόλεων» και υλοποιείται από συνολικά δεκαμελές εταιρικό σχήμα φορέων από την Πορτογαλία, Λετονία, Ισπανία, Φιλανδία, Iταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.

(Πληροφορίες: Χρύσα Γεραγά, Δήμος Πατρέων-Τοπική Συντονίστρια Πάτρας δικτύων FAIC, ALDA, ICC / Επιστημονική Υπεύθυνη ARRIVAL CITIES / email: geraga@adep.gr. geraga@patras.gr  / τηλ: 2610-361743, 746).