You are here

Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών

Edited on

03 June 2020
Read time: 3 minutes

Νωρίς το πρωί της Κυριακής της 22ας Μαρτίου 2020, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας COVID-19, ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ έπληξε το  Ζάγκρεμπ , την πρωτεύουσα της Κροατίας. Παρόλο που διήρκεσε μόνο λίγα δευτερόλεπτα, ήταν αρκετός για να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης. Ο σεισμός στο Ζάγκρεμπ, η πυρκαγιά που κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων το 2019 είναι μερικά από τα παραδείγματα για το πώς οι φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και οι πυρκαγιές, καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά, μερικές φορές μη αναστρέψιμα. Η επισκευή των ιστορικών κτιρίων είναι μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία και μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη, όπως στην περίπτωση του Ζάγκρεμπ, το οποίο υπόκειται στους περιορισμούς της τρέχουσας πανδημίας.

Η αυξανόμενη εμφάνιση φυσικών καταστροφών και οι επιπτώσεις τους στην πολιτιστική κληρονομιά απαιτεί αποτελεσματική αντίδραση όσον αφορά την πολιτική. Η παγκόσμια συμφωνία για τη διαχείριση κινδύνων- καταστροφών, το πλαίσιο Sendai για τη μείωση των κινδύνων- καταστροφών 2015-2030 (Sendai Framework for Disaster Risk Reduction), περιλαμβάνει μεταξύ των προτεραιοτήτων του τη σημαντική μείωση του κινδύνου καταστροφών για την πολιτιστική κληρονομιά . Σύμφωνα με τους στόχους αυτού του Πλαισίου, το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα Σχέδιο Δράσης για το Πλαίσιο του Σεντάι, το οποίο παρέχει μια πιο συστηματική προσέγγιση με γνώμονα τον κίνδυνο καταστροφών στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και ζητεί περισσότερη εξέταση όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στις εθνικές στρατηγικές μείωσης κινδύνου-καταστροφών.

Εκτός αυτού, η μελέτη της ΕΕ « Διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές » (Safeguarding cultural heritage from natural and man-made disasters) (2018) είναι μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως προς το θέμα αυτό. Παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των υφιστάμενων γνώσεων, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και των απειλών που προκαλούνται από την ανθρώπινη δράση. Επιπλέον, χαρτογραφεί τις υπάρχουσες στρατηγικές και εργαλεία για τη διαχείριση των κινδύνων -καταστροφών στα 28 κράτη μέλη, και παρέχει τεκμηριωμένες συστάσεις με σκοπό την υποστήριξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας και τη βελτίωση της ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εθνικές πλατφόρμες για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών.

Πώς αντιδρούν οι περιφέρειες και οι πόλεις

Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες και οι πόλεις λαμβάνουν επίσης μέτρα για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και των πόρων της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνεχείς πιέσεις φυσικών κινδύνων και ακραίων γεγονότων. Η διαπεριφερειακή συνεργασία παρέχει την ευκαιρία για ανταλλαγή λύσεων στο θέμα αυτό. Οι εταίροι της Interreg Europe Innocastle επισκέφθηκαν το De Wiersse Estate που βρίσκεται στην ολλανδική επαρχία Gelderland , η οποία είναι ένας από τους εταίρους του έργου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο ρόλος της διατομεακής συνεργασίας , ιδίως γύρω από τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η πρόκληση της καταπολέμησης της ξηρασίας ως συνέπεια της αλλαγής του κλίματος. Πιο συγκεκριμένα, το De Wiersse Estate πάσχει από το γεγονός ότι πολύ λίγο νερό επηρεάζει την ποιότητα των λιμνών, τάφρων και καναλιών, καθώς και τη ζωτικότητα των πάρκων και ακόμη και των θεμελιωδών στοιχείων των μνημειακών κτιρίων.

Τα γειτονικά ακίνητα αγωνίζονται με τα ίδια ζητήματα. Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση, η περιφερειακή αρχή υδάτων «Waterschap Rijn en IJssel» ξεκίνησε μια στενή συνεργασία με την επαρχιακή αρχή και μια ομάδα ιδιοκτητών ακινήτων για την εξεύρεση λύσεων τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο . «Σκέφτηκα ότι ήταν εντυπωσιακό το πώς το συμβούλιο υπεύθυνο για τα ύδατα, συνεργάστηκε με ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του De Wiersse, για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με την εκ νέου πορεία εκβολής των ποταμών», σημείωσε η Catherine Leonard από την National Trust, συμβουλευτική εταίρος του έργου Innocastle .

Επιπλέον, τα έργα Interreg Europe συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να καταστήσουν τις περιφερειακές και τοπικές πολιτικές πιο αποτελεσματικές στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να μοιραστούν αυτές τις γνώσεις με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις. Για παράδειγμα, τα τρία έργα της Interreg στην Ευρώπη Innocastle , FINCH , SHARE αντίστοιχα, υπέβαλλαν από κοινού αίτηση για την Έκδοση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων 2020 (2020 edition of the European Week of Regions and Cities) για τη διοργάνωση ενός διαδραστικού εργαστηρίου με σκοπό να συζητήσουν ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την εμπλοκή και τη συμμετοχή των πολιτών , καθώς και πρακτικές βιωσιμότητας που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.

Μπορούν τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς να είναι πιο ανθεκτικά στις φυσικές καταστροφές;

Σε ένα συνέδριο για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας για την πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 υπό την κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λίγες εβδομάδες πριν από τον σεισμό του Ζάγκρεμπ, περιγράφηκαν στρατηγικές αντιδράσεις για το πώς μπορεί να γίνει η πολιτιστική κληρονομιά πιο ανθεκτική. Ειδικότερα, επισημάνθηκε η ανάγκη διοχέτευσης των προσπαθειών για την ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης κινδύνων .

Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως μέσω της εφαρμογής σχεδίων διαχείρισης κινδύνου σε συντονισμό με δομημένες πολιτικές, μέτρα προστασίας και εφαρμογή καλών πρακτικών ενόψει της αποτελεσματικής πρόληψης. Επίσης, επισημάνθηκε ότι αυτό απαιτεί συντονισμένη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων : σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς δραστηριότητας.