You are here

Ημερίδα «Καλές πρακτικές στο URBACT III : Η νέα πρόσκληση του προγράμματος» στη Λεμεσό της Κύπρου

Edited on

28 August 2017
Read time: 1 minute

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT Ελλάδας - Κύπρου η ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Καλές Πρακτικές των πόλεων Ελλάδας - Κύπρου URBACT III: Η νέα πρόσκληση του προγράμματος».  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Curium Palace, στην Λεμεσό της Κύπρου, στις 30 Ιουνίου 2017.

Την ημερίδα άνοιξαν με χαιρετισμούς η κα Γεωργούλλα Λεωνίδα , Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λεμεσού, ο κος Κωνσταντίνος Κυπριανού, Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου και ο κος Δημήτρης Ιακωβίδης, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης (EYΣΣΑ) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδας, που αποτελεί και το Εθνικό Σημείο Επαφής του URBACT και για τις δύο χώρες .

 


Ακολούθως, η  κα Νατάσσα Ζαρκοπούλου, στέλεχος της ΕΥΣΣΑ και εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα αποτελέσματα της Πρόσκλησης Καλών Πρακτικών Urbact IIΙ. Η επιλογή των βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ήταν μια πρόκληση μετά την τεράστια ανταπόκριση των ευρωπαϊκών πόλεων στην πρόσκλησητου URBACT. Σχεδόν 300 προτάσεις υποβλήθηκαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης , με 11 προτάσεις πόλεων από την Ελλάδα και 3 από την Κύπρο, με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή πόλεων χωρίς προηγούμενη συμμετοχή και εμπειρία στο πρόγραμμα.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι Καλές Πρακτικές των 2 Ελληνικών και 2 Κυπριακών  πόλεων που αναδείχθηκαν ως Καλές Πρακτικές του URBACT.


Η αρχή έγινε από τον  Δήμο Λεμεσού με την παρουσίαση της Καλής Πρακτικής με θέμα «Λεμεσός, Νέα Εποχή». Η κα Κοραλία Μασούρα, Πολιτικός Μηχανικός και Ανώτερος Λειτουργός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λεμεσού ανέλυσε τα έργα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για την ανάπλαση της προκυμαίας και όλου του παραλιακού μετώπου της Ακτή Ολυμπίων στη  Λεμεσό. Πλέον το παραλιακό μέτωπο της πόλης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους περιπάτου, άθλησης και ξεκούρασης για τον πολίτη της Λεμεσού αλλά και για τις χιλιάδες των επισκεπτών της. Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκε ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηένου της Κύπρου. Ο κος Κωνσταντίνος Καρεκλάς, Μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων  της Αναπτυξιακής εταιρείας Λάρνακας παρουσίασε την Καλή Πρακτική με θέμα «Εθελοντισμός στην Αθηένου». Ο ημικατεχόμενος δήμος με την ίδρυση του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού λειτουργεί χάριν της προσφοράς των εθελοντών της. Μέσω του εθελοντισμού κρατιούνται ζωντανά ο βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου, η στέγη ηλικιωμένων, το κέντρο ενηλίκων και το συμβούλιο κοινωνικής πρόνοιας .
Ο Δήμος Πειραιά επελέγη και αυτός ανάμεσα στις 270 προτάσεις και έλαβε τον τίτλο «Πόλη Καλής Πρακτικής URBACT» για το διαγωνισμό καινοτομίας «BlueGrowth Initiative» Η κα Νατάσσα Κανναβού, εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία στοχεύει να εμπνεύσει και να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να συνειδητοποιήσουν τις καινοτόμες έννοιες που σχετίζονται με τους θαλάσσιους πόρους,  δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, η παρουσίαση των καλών πρακτικών ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή του κ. Μοχιανάκη Κωστή, Διευθυντή Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου. «Ηράκλειο –Έξυπνη πόλη» η πρόταση που επιβραβεύτηκε. Ο Δήμος Ηρακλείου με ολοκληρωμένες πολιτικές στους τομείς της ενεργειακής κατανάλωσης και περιβαλλοντικής  αναβάθμισης, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της τόνωσης και περαιτέρω εξειδίκευσης της οικονομίας της πόλης προσπαθεί να ισχυροποιήσει την ταυτότητά του ως “έξυπνη πόλη”. Στόχος του δήμου είναι μέσω του διαδικτύου να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών του.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ακολούθησε η παρουσίαση των Ελληνικών συμμετοχών που προέκυψαν από τις δύο πρώτες προκηρύξεις του προγράμματος URBACT, καθώς και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Urban Innovative Actions  «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις». Την παρουσίαση πραγματοποίησε η κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, Εκπρόσωπος Ελλάδος στην Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT και στέλεχος της  ΕΥΣΣΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδος. Η κα Ευφροσύνη Ζαρκάλη, τοπική συντονίστρια του Δήμου Δωδώνης και η κα Μαρία Στρατσάνη, εξωτερική συνεργάτης του δήμου ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου Υλοποίησης Δράσεων «INT-HERIT» στην πόλη τους. Ο Δήμος Δωδώνης μέσω ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων δράσης αστικής ανάπτυξης επιθυμεί να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά του δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης η κα Χάρις Θεοχάρους, Λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Δήμο Λευκωσίας παρουσίασε την πρόταση «Κυκλική Κυψέλη» που έχει υποβληθεί  σε σχετική πρόσκληση της πρωτοβουλίας Urban Innovative Actions (UIA),. Μέσω αυτής της συμμετοχής ο Δήμος Λευκωσίας διεκδικεί πόρους ώστε να αναπτύξει την κυκλική οικονομία στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο αναφορικά με το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Αμέσως μετά την παρουσίαση των Καλών Πρακτικών του προγράμματος URBACT III και των εμπειριών των Ελληνικών και Κυπριακών πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Υλοποίησης Δράσεων, η κα Χριστιάννα Συζήνου, Εκπρόσωπος Κύπρου στην Επιτροπή Παρακολούθησης Urbact, Διοικητικός Λειτουργός Α’ της Μονάδας των Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου ανέπτυξε και επεξήγησε την προκήρυξη του προγράμματος URBACT. Δόθηκαν πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την υποβολή προτάσεων για τη δημιουργία Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών URBACT III που θα λάβει χώρα την περίοδο 14 Σεπτεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2017. 
Η ημερίδα ενημέρωσης στην Κύπρο, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κας Μαρία Παπουτσή, στελέχους της ΕΥΣΣΑ και εκπροσώπου του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου. Στην συγκεκριμένη παρουσίαση τονίστηκε ο ρόλος του Εθνικού Σημείου Επαφής Ελλάδας-Κύρου, ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούνται οι προσκλήσεις του προγράμματος προς τους ενδιαφερόμενους καθώς και τα μελλοντικά βήματα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία τους. Όπως επισημάνθηκε η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη μετάδοση και στην επικοινωνία των γνώσεων, των εμπειριών, των πληροφοριών που έχει αποκομίσει η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης καθώς και το Εθνικό Σημείο Επαφής Ελλάδας –Κύπρου με τους ενδιαφερόμενους φορείς – πόλεις.
Επικοινωνήστε λοιπόν … για να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας!
Και μην ξεχνάτε… η νέα πρόσκληση του URBACT μπορεί να περιμένει εσάς και την καλή πρακτική σας!!!