You are here

Επτά πόλεις σε ένα «ταξίδι» για Μηδενικές Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα

Edited on

25 March 2020
Read time: 2 minutes

Με βάση τη Συμφωνία των Παρισίων και μία προσέγγιση του προϋπολογισμού για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Προετοιμάζεται το έδαφος για μεγαλύτερη λογοδοσία από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων

Η πίεση που ασκείται από την κοινή γνώμη με κινήματα όπως οι «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays For Future) ή διαδηλώσεις από κινήματα όπως «Εξαφάνιση ή Εξέγερση» (Extinction Rebellion), έχουν ως αποτέλεσμα πολλές εθνικές κυβερνήσεις και πόλεις να έχουν δηλώσει έκτακτες κλιματικές αλλαγές. Έτσι, πώς μπορεί κανείς να είναι ενθουσιασμένος για το προφανές; Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει ότι αυτές δεν θα παραμείνουν απλές δηλώσεις; Πράγματι, αυτές οι δηλώσεις, καθώς και η προετοιμασία σχεδίων χωρίς άμεση δράση, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα απλό «πράσινο ξέπλυμα».

Στο πλαίσιο του έργου του προγράμματος URBACT «Πόλεις με Μηδενικές Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα» (Zero Carbon Cities), επτά πόλεις θα δημιουργήσουν ένα τοπικό προϋπολογισμό για τον άνθρακα καθώς και μια στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για Μηδενικές Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα έως το 2022. Αυτά τα σχέδια δράσης θα συνοδεύονται από βασικά τοπικά πιλοτικά έργα. Δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι υπεύθυνοι για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και για τις δεσμεύσεις τους σε πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Παρισίων ή το Σύμφωνο των Δημάρχων, το τρέχον έργο αποσκοπεί στην έγκριση των προϋπολογισμών για τον άνθρακα ως στρατηγικό εργαλείο λήψης αποφάσεων για όλες τις τοπικές επιλογές.

Tί είναι ο προϋπολογισμός για τον άνθρακα;

Ένας προϋπολογισμός άνθρακα είναι η συνολική ποσότητα CO2 που μπορεί να εκπέμπεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκειμένου να συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015. Υπογράφοντας αυτή τη Συμφωνία, τα κράτη ανέλαβαν τη δέσμευση να διατηρήσουν την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερη από 2 ° C και, ει δυνατόν, κάτω από 1,5 ° C. Στη συνέχεια, ορισμένα κράτη έχουν υιοθετήσει συνολικά εθνικούς προϋπολογισμούς για τον άνθρακα, αλλά επίσης κατανέμονται ανά τομείς όπως οι μεταφορές, τα κτίρια κ.λπ.

Σε τοπικό επίπεδο, πρωτοπόρες πόλεις όπως το Όσλο, η Βιέννη ή το Μάντσεστερ ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τους προϋπολογισμούς για τον άνθρακα ως τοπικά εργαλεία πολιτικής και αναπτύσσουν τοπικές στρατηγικές για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης που συνίστανται σε συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της στρατηγικής έως το 2050 ή ακόμα και το 2038 για τις πιο αγωνιστικές.

Το Φιλόδοξο Μάντσεστερ

Το 2019, το Μάντσεστερ αποφάσισε να γίνει πόλη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2038. Σε αστικό επίπεδο, αυτό σημαίνει περιορισμό των συνολικών εκπομπών σε 15 εκατομμύρια τόνους CO2 μεταξύ 2018 και 2100, με βάση ένα επιστημονικό «προϋπολογισμό άνθρακα» σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων. Ως εκ τούτου, το Μάντσεστερ πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές του μεταξύ 2018 και 2022 - μείωση 13% ετησίως. Το Μάντσεστερ όχι μόνο εξετάζει τις άμεσες εκπομπές του, αλλά και τις εκπομπές που βασίζονται στην κατανάλωση καθώς και τις εκπομπές αεροπορικών μεταφορών. Μια ετήσια έκθεση προετοιμάζεται προκειμένου να δείξει εάν η πόλη ακολουθεί ή όχι σωστά το πρόγραμμα.

Η επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων απαιτεί τις αναγκαίες δομές διακυβέρνησης. Εσωτερικά, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ ίδρυσε την Ομάδα Συντονισμού Μηδενικών Εκπομπών Άνθρακα του Μάντσεστερ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου. Η εν λόγω ομάδα περιλαμβάνει διαφορετικά δημοτικά τμήματα μέσω των διευθυντών / επικεφαλής των αντίστοιχων τμημάτων: Σχεδιασμού, Στρατηγικής Ανάπτυξης, Ομάδας Γειτονιών (επικεντρωμένη στην κοινότητα), Νομικού, Οικονομικού, Επικοινωνίες, Στέγασης, Ανθρώπινου Δυναμικού, Πολιτικής και Κατασκευής κτιρίων (δημοτικών κτιρίων).

Εταιρική Σχέση για τις Κλιματικές Αλλαγές

Ωστόσο, στο Μάντσεστερ η ευθύνη κατανέμεται σε διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς για ποσοστό μέχρι 20% των συνολικών εκπομπών CO2 του Μάντσεστερ. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει έναν ρόλο διευκόλυνσης και ηγεσίας, όπου μπορούν να συγκεντρώσουν τους βασικούς ενδιαφερόμενους για να αναλάβουν κοινή δράση.

Οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στην Εταιρική Σχέση για την Αλλαγή του Κλίματος του Μάντσεστερ, η οποία αποτελείται από δημόσιους, ιδιωτικούς, κοινοτικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους από τον τομέα της πίστης, τις τοπικές εταιρείες ακινήτων, τον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Μάντσεστερ Σίτι, τα δύο τοπικά πανεπιστήμια, τον τομέα της κοινωνικής κατοικίας, το συμβούλιο νεολαίας για την κλιματική αλλαγή, τον τομέα του πολιτισμού κ.λπ.

Η Εταιρική Σχέση για την Αλλαγή του Κλίματος αποτελεί μέρος του φόρουμ μας στο Μάντσεστερ, μιας τοπικής δομής διακυβέρνησης που υπερβαίνει την κλιματική αλλαγή και καλύπτει όλους τους τομείς.

Το έργο « Πόλεις με Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα»

Το Μάντσεστερ συνεργάζεται στενά με τις πόλεις: Φρανκφούρτη (Γερμανία), το Vilvoorde (Βέλγιο), τη Ζαντάρ (Κροατία), τη Μπίστιτσα (Ρουμανία), τη Μόντενα (Ιταλία) και το Ταρτού (Εσθονία) στο πλαίσιο του προγράμματος του URBACT «Πόλεις με Μηδενικές Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα» . Είναι όλες Υπογράφουσες των Συμφώνων των Δημάρχων. Το Μπίστιτσα, το Ζαντάρ, η Μόντενα, το Vilvoorde και το Ταρτού προετοιμάζουν επί του παρόντος τα σχέδια βιώσιμης ενεργειακής και κλιματικής δράσης με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030. Στη Φρανκφούρτη, η Συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθέτησε το 2012  το στόχο να προμηθεύει τη Φρανκφούρτη με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050, που υποστηρίζεται από το «Γενικό Πρόγραμμα Προστασίας του Κλίματος 100%» και το οποίο εγκρίθηκε από τη Συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2015.