You are here

Ενημερωτική Εκδήλωση URBACT III στην Κύπρο

Edited on

04 February 2019
Read time: 2 minutes

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ενημερωτικής Εκδήλωσης URBACT III που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2018, στο ξενοδοχείο CLEOPATRA, στην όμορφη πόλη της Λευκωσίας στην Κύπρο. Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο ετοίμασε ένα διήμερο πρόγραμμα με πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, ομιλίες και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που ενισχύουν το συμμετοχικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Την έναρξη της Ενημερωτικής Εκδήλωσης κήρυξαν ο κος Κωνσταντίνος Κυπριανού, Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου και η κα Κωστοπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης (EYΣΣΑ) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδας, που αποτελεί και το Εθνικό Σημείο Επαφής του URBACT και για τις δύο χώρες επισημαίνοντας ότι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και βιώσιμα μέσα από τη συνεργασία και την επικοινωνία.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών η κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, Εκπρόσωπος Ελλάδος στην Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT της ΕΥΣΣΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδος παρουσίασε το πρόγραμμα URBACT και την πορεία του μέσα στα 15 έτη λειτουργίας του, κάνοντας μία επισκόπηση της συνεισφοράς του για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ακολούθως, η κα Νατάσσα Ζαρκοπούλου, στέλεχος της ΕΥΣΣΑ και εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την επιτυχή συμμετοχή των πόλεων – ελληνικών και κυπριακών - στα δίκτυα του προγράμματος URBACT (Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων – Δίκτυα Υλοποίησης Δράσεων – Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών).

 

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων για να παρουσιάσουν το έργο και την εμπειρία τους. Ο κος Χαρίλαος Καλλιάρας, Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου, του Δήμου Τρικκαίων μίλησε για τη συμμετοχή της πόλης στο δίκτυο «URBinclusion» όπου μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις συνεργάζονται για την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών αποκλεισμών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, ομάδα – στόχος είναι οι Ρομά που αριθμούν μια πολυάριθμη κοινότητα εντός των ορίων του Δήμου. Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής ένταξης των Ρομά εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο Δράσης το οποίο επικεντρώνεται σε 4 άξονες: στέγαση & βασικές υποδομές, εκπαίδευση, υγεία και απασχόληση. Η κα Ιωάννα Λεγάκη, Στέλεχος Γραφείου Προγραμματισμού του Δήμου Αγίων Αναργύρων -Καματερού παρουσίασε την εμπειρία του δήμου μέσα από τη συμμετοχή του στο δίκτυο «CITYMOBILNET». Ο Δήμος ως έταιρος σε δίκτυο έντεκα ευρωπαϊκών πόλεων και φορέων συμμετέχει σε δράσεις για την προσαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε τοπικό επίπεδο, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από workshops και διακρατικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται με τις συνεργαζόμενες πόλεις, εστιάζοντας στην ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών στους τομείς της αστικής κινητικότητας.

 

Οι εισηγήσεις συνεχίστηκαν με την κα Χριστιάνα Σύζηνου, Εκπρόσωπος Κύπρου στην Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT, Διοικητικός Λειτουργός Α’ της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου που παρουσίασε την επικείμενη πρόσκληση (Ιανουάριος 2019) για τα νέα Δίκτυα  Σχεδιασμού Δράσεων. Ο κος Κυριάκος Καρεκλάς, Δήμαρχος του ημικατεχόμενου Δήμου Αθηένου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του δήμου ως επικεφαλής εταίρος του Δικτύου Μεταφοράς URBACT της Καλής Πρακτικής «Πόλη Εθελοντισμού» σε άλλες πόλεις της Ευρώπης προωθώντας τους σκοπούς του Δικτύου για πανευρωπαϊκή μεταφορά και ανάδειξη του εθελοντισμού, ώστε μέσα από την εγκριμένη Καλή Πρακτική του που βγαίνει μέσα από τα 4 εθελοντικά προγράμματα που υλοποιούνται στον Δήμο για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη, να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη και συνοχή και η καταπολέμηση της φτώχειας. Ο κος Κωνσταντίνος Καραμάρκος, Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επικεφαλής Εμπειρογνώμων URBACT του Δικτύου RU:RBAN μετέφερε τις γνώσεις, τις δεξιότητες καθώς και τα μυστικά για μια πετυχημένη μεθοδολογία ώστε η Καλή Πρακτική μιας πόλης να καταφέρει επιτυχώς να εφαρμοστεί, να αξιολογηθεί, να μεταφερθεί και να διερευνηθεί σε άλλες πόλεις.

Η πρώτη ημέρα της Ενημερωτικής Εκδήλωσης URBACT IΙI στην Κύπρο έκλεισε με τις ομιλίες της κας Μαρία Παπουτσή, στέλεχος της ΕΥΣΣΑ και εκπρόσωπο του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρο όπου μέσα από μια ιστορική διαδρομή ανέπτυξε τις δράσεις της μέχρι τώρα πορείας του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και τα μελλοντικά βήματα του και της κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου που παρουσίασε το περιεχόμενο και τη στρατηγική του προγράμματος URBACT στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 καθώς και για τη σημαντική συμβολή του προγράμματος στην αστική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πόλεων.

Την δεύτερη ημέρα των εργασιών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η διαδραστική συμμετοχή των παρευρισκόμενων στην αναγνώριση των θετικών στοιχείων που δίνει το URBACT στις πόλεις που συμμετέχουν στα δίκτυα του. Ο κος Κωνσταντίνος Καραμάρκος, ως Lead Expert του Δικτύου RU:RBAN μίλησε για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες στην επιτυχημένη πορεία της συμμετοχής μιας πόλης στα Δίκτυα URBACT.  Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την υποβολή προτάσεων δημιουργίας νέων δικτύων. Ο κος Νικόλας Καραχάλης, Ειδικός Εμπειρογνώμων του προγράμματος URBACT και Ειδικός Επιστήμων πολιτικής, πολιτιστικής οικονομίας και αστικής  πολιτικής μετέδωσε την εμπειρία του  για το πώς μπορούν οι πόλεις να εργαστούν πάνω σε μια αστική πρόκληση, ανέπτυξε τη μεθοδολογία που απαιτείται για τη δημιουργία και μεταφορά μιας επιτυχημένης πρότασης.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού για την εξειδίκευση των συμμετεχόντων στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της αστικής πολιτικής μέσα από τα δίκτυα του προγράμματος URBACT. Βασικός σκοπός του εργαστηρίου ήταν η πληρέστερη κατανόηση των θεματικών ενοτήτων και των Εταιρικών Σχέσεων της Αστικής Ατζέντας της ΕΕ καθώς και η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σημαντικών αστικών ζητημάτων, προωθώντας λύσεις για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.