You are here

Ενημερωτική Εκδήλωση URBACT III: Αθήνα, 28 και 29 Ιανουαρίου 2019

Edited on

12 February 2019
Read time: 2 minutes

Στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2019, στον ιδιαίτερο πολυχώρο Tin Pan Alley, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ενημερωτική Εκδήλωση του URBACT ΙΙΙ. Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα διήμερη συνάντηση με στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων στα καίρια ζητήματα για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη των πόλεων Ελλάδας  και Κύπρου.

Κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, πιστοποιημένοι εμπειρογνώμονες του προγράμματος URBACT και πιο συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάρκος, Επικεφαλής Εμπειρογνώμων URBACT του δικτύου RU:RBAN,  Σύμβουλος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο κ. Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνέβαλαν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση του προγράμματος και των δικτύων URBACT. Οι συμμετέχοντες μέσα από το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού ανέλυσαν τα βασικά ζητήματα δημιουργίας και οργάνωσης ενός δικτύου URBACT όπως είναι η αναζήτηση εταίρων, οι  συναντήσεις προετοιμασίας, ο σχεδιασμός και η υποβολή πρότασης.

                                                                                                         

Κατά την δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τους όρους και τις δυνατότητες ένταξής σε κάποιο από τα δίκτυα του προγράμματος URBACT και κυρίως, να ενημερωθούν για τη νέα πρόσκληση δημιουργίας Δικτύων Σχεδιασμού Δράσεων. Στην έναρξη των εργασιών απεύθυναν χαιρετισμό η κα Κωστοπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης (EYΣΣΑ) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδας, που αποτελεί και το Εθνικό Σημείο Επαφής του URBACT για τις δύο χώρες και η κα Χριστιάνα Σύζηνου, Εκπρόσωπος Κύπρου στην Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT, Διοικητικός Λειτουργός Α’ της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου επισημαίνοντας την ενεργή υποστήριξη τους στην προσπάθεια του Εθνικού Σημείου Επαφής για ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη στις πόλεις Ελλάδας και  Κύπρου.  

  

  

        

Οι εισηγήσεις που ακολούθησαν παρουσίασαν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς βοήθησαν στην εμβάθυνση των γνώσεων για το πώς μπορούν οι πόλεις να εργαστούν πάνω σε μία αστική πρόκληση, να προχωρήσουν σε επιτυχημένες προτάσεις για το URBACT, καθώς και να υποβάλλουν δυναμικά τις προτάσεις τους στη νέα πρόσκληση για τη δημιουργία Δικτύων Σχεδιασμού.

Αρχικά, η κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, Εκπρόσωπος Ελλάδος στην Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT της ΕΥΣΣΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδος έκανε μια επισκόπηση της συνεισφοράς του προγράμματος URBACT για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την πορεία του μέσα στα 15 έτη λειτουργίας του και ακολούθως η κα Νατάσσα Ζαρκοπούλου, στέλεχος της ΕΥΣΣΑ και εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ενεργό συμμετοχή των πόλεων – ελληνικών και κυπριακών - στα δίκτυα του προγράμματος URBACT. Η νέα πρόσκληση για τα Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων, που άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί στις 17 Απριλίου 2019, παρουσιάστηκε από την κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου. Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι συμμετέχοντες που κατέκλυσαν με ερωτήσεις τους εισηγητές προκειμένου να λύσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς σχετικά με τη νέα πρόσκληση.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των εκπροσώπων των ελληνικών και κυπριακών πόλεων που συμμετέχουν στα δίκτυα URBACT. Πιο συγκεκριμένα, η κα Ελπινίκη Κατσή, Στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία της Καλής Πρακτικής «Piraeus Bluegrowth Initiative» ένα διαγωνισμό που προάγει την καινοτομία στα πλαίσια της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Ο κ. Χαρίλαος Καλλιάρας, Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου, του Δήμου Τρικκαίων μίλησε για τη συμμετοχή της πόλης στο δίκτυο «URBinclusion» όπου μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις συνεργάζονται για την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών αποκλεισμών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ο κ. Βασίλειος Φλούδας, Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Ιωαννιτών, ανέπτυξε πώς η πόλη εισήγαγε καινοτόμες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και δημιούργησε το υπόβαθρο για συμμετοχικό σχεδιασμό και σεβασμό στις απόψεις όλων, μέσα από την συμμετοχή της στο δίκτυο «Resilient Europe».

 

     

Η κα Μαρία Παπουτσή, στέλεχος της ΕΥΣΣΑ και εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρο παρουσίασε τις δράσεις και τα επόμενα βήματα του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT καθώς και τα σημαντικά εργαλεία, που παρέχει το πρόγραμμα, εύρεσης εταίρων για το σχηματισμό Δικτύων Σχεδιασμού Δράσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ειδική Υπηρεσία – Αρχή Πιστοποίησης  και πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσικμανλής Χρήστος, Προϊστάμενος Μονάδας Δ΄ Πρωτογενούς Ελέγχου & Πιστοποίησης Δαπανών, Ειδική Υπηρεσία και η κα Ελένη Βώβου, Στέλεχος Μονάδας Δ’ Πρωτογενούς Ελέγχου & Πιστοποίησης Δαπανών, Ειδική Υπηρεσία παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να καλύψουν τη μεγάλη ανάγκη των πόλεων όσον αφορά τη γνώση των διαδικασιών και των προβλέψεων για την κάλυψη των δαπανών του προγράμματος.

  

   

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της  κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου για το περιεχόμενο και τη στρατηγική του προγράμματος URBACT στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 καθώς και για τη σημαντική συμβολή του προγράμματος στην αστική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πόλεων.

Το Εθνικό Σημείο Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο ευχαριστεί όλους τους συνέδρους για τα ενθουσιώδη σχόλια που εξέφρασαν για την επιλογή των εισηγητών, της θεματολογίας, του χώρου καθώς με την ενεργό συμμετοχή τους βοήθησαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του συνεδρίου.