You are here

Εναλλακτική λύση αντί του μαζικού τουρισμού; Ο βιώσιμος τουρισμός και η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Edited on

08 September 2022
Read time: 4 minutes

Μια μελέτη με τη συμμετοχή πόλεων του URBACT υπογραμμίζει την ανάγκη για τοπικές λύσεις που "προετοιμάζουν, διατηρούν και αξιοποιούν" τις ενοικιάσεις διακοπών.

Η Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (STR) είναι οι φοίνικες των σημερινών οικονομιών: ευδοκιμούν όμορφα και όταν κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ξαναγεννιούνται και πετάνε ξανά ψηλά, λέει η θεματική εμπειρογνώμονας του URBACT Laura Colini. Εδώ, παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εργασιών του Αστικού Θεματολογίου της ΕΕ για τον Πολιτισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά σχετικά με την καλύτερη ρύθμιση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης και του βιώσιμου τουρισμού, η οποία περιλαμβάνει μια μελέτη που διεξήχθη με τη συμμετοχή πόλεων του URBACT.

 

Τα τελευταία χρόνια, είδαμε να εμφανίζονται στην αγορά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (STR) ως μια πρακτική κοινωνικής καινοτομίας για την κοινή χρήση οικιακών χώρων, μετατρέποντας σπίτια, δημόσιους χώρους, ψυχαγωγία, πολιτισμό και πολιτιστική κληρονομιά σε μια επιτυχημένη τουριστική μηχανή σε όλο τον κόσμο. Αυτό παράγει κέρδη για διαφορετικούς τύπους ενδιαφερομένων, από ιδιώτες έως μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι ανησυχητικά ζητήματα για τις πόλεις. Πρώτα απ' όλα, οι πλατφόρμες STR, όπως η Airbnb, ευδοκιμούν σε έναν ρηχό μηχανισμό που επιτρέπει την καταχώριση μη αδειοδοτημένων ακινήτων- ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να μετατρέπουν τις μακροχρόνιες σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, μειώνοντας την ποσότητα των προσιτών κατοικιών για τους ντόπιους- ενισχύει τη μαζική υπερτουριστικοποίηση, τον εξευγενισμό και την Disneyfication των ιστορικών πόλεων στην Ευρώπη, και τελικά μονοπωλεί την τουριστική οικονομία, επισκιάζοντας τις παραδοσιακές και εναλλακτικές ηθικές μορφές τουρισμού, όπως η Fairbnb και άλλες.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/short-term-rental_airbnb.jpg

Οι κάτοικοι, τα κοινωνικά κινήματα και οι διοικήσεις των πόλεων έχουν εκφράσει αυτές τις επιζήμιες επιπτώσεις, δημιουργώντας μέτρα για τον έλεγχο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πόλεις τους (π.χ. απαγόρευση της παράνομης μίσθωσης με νόμο στο Βερολίνο, ανώτατο όριο ημερών για την βραχυχρόνια μίσθωση στο Άμστερνταμ και σε άλλες πόλεις, στη Γαλλία και αλλού), ενώ παράλληλα απαιτούν καλύτερη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε επίπεδο ΕΕ (π.χ. πρωτοβουλία Eurocities initiative).

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έφερε ο COVID έπληξε σοβαρά την τουριστική οικονομία της Ευρώπης και ακριβώς όταν η Airbnb φαινόταν να χάνει έδαφος, επαναπροσδιορίστηκε, στρέφοντας τις επενδύσεις της προς τους ψηφιακούς νομάδες, διαφοροποιώντας τις προσφορές της προς τον ελεύθερο χρόνο και υιοθετώντας μια ηθική προσέγγιση για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Παρ' όλα αυτά, καθώς κοιτάμε πέρα από το COVID-19, ο τουρισμός έχει επιστρέψει με νέα εκτόξευση των τιμών που καλύπτουν τα ξενοδοχεία και τις πτήσεις, με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα για την Airbnb το πρώτο τρίμηνο του 2022, που ισοδυναμεί με αύξηση 70% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και με τα ίδια επιζήμια ζητήματα για τις πόλεις που γνωρίζαμε πριν από το 2020.

Οι Πόλεις του URBACT υποστηρίζουν τον βιώσιμο τουρισμό

Η ΕΕ αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει ο τουρισμός στις Ευρωπαϊκές οικονομίες και για αυτό μια σειρά από διαφορετικές δράσεις, χρηματοδοτήσεις και πρωτοβουλίες στοχεύουν στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Ειδικότερα, μετά τις πιέσεις των πόλεων για καλύτερες ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ, το Αστικό Θεματολόγιο της ΕΕ βρήκε την ευκαιρία να αφιερώσει μια δράση του URBACT σε αυτή τη θεματική. Σε συνεργασία με τις πόλεις των δικτύων του URBACT Tourism-Friendly Cities και KAIRÓS, και σε ανταλλαγή με τις Γενικές Διευθύνσεις Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής και Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δράση για τον βιώσιμο τουρισμό και την καλύτερη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης περιλαμβάνεται πλέον στο σχέδιο δράσης της εταιρικής σχέσης για τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της Ατζέντας Πόλεων της ΕΕ (EU UA C&CH). Το πεδίο εφαρμογής ήταν να περιγραφούν πιθανές προοπτικές για τη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού σε επίπεδο πόλης σε σχέση με τη βραχυχρόνια μίσθωση, με σεβασμό στον ορισμό του βιώσιμου τουρισμού του UNWTO).

 

Τα κύρια αποτελέσματα της εν λόγω EU UA C&CH είναι:

1.         Μνημόνιο 2021, μια νομική εισήγηση που αναλύει τις δυσχέρειες σε επίπεδο ΕΕ στη ρύθμιση των STR από την Yolanda Martinez. - Marimon Avocados ES ‘Δυσκολίες επιβολής της νομοθεσίας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες’

2.         Η μελέτη ‘Βιώσιμος τουρισμός - Ρύθμιση φαινομένων της οικονομίας διαμοιρασμού’ του καθηγητή Ugo Rossi, GSSI IT, και της Dr Laura Colini, με τη συνεργασία των πόλεων του URBACT

3.         Ομότιμη μάθηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πόλεων, των ερευνητών, των συντονιστών του EU UA C&CH και εξωτερική συμβολή από την καθηγήτρια Claire Colomb UCL UK

4.         Συνεργασία με το EU UA C&CH, τη  DG GROW, τη DG REGIO και το URBACT για την πρωτοβουλία EU COM STR για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των πόλεων.

Βιώσιμος τουρισμός - ρύθμιση των φαινομένων της οικονομίας διαμοιρασμού

Η μελέτη "Βιώσιμος τουρισμός - Ρύθμιση των φαινομένων της οικονομίας διαμοιρασμού" επικεντρώνεται σε μια σειρά πόλεων που διαφέρουν ως προς το μέγεθος του πληθυσμού, τη γεωγραφική θέση και τις τουριστικές προσφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη: από κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως το Βερολίνο, το Μπορντό, το Ντουμπρόβνικ και την Κρακοβία μέχρι δημοφιλείς μικρές πόλεις όπως το Ντρουσκινίνκαϊ και το Ροβανιέμι, μέχρι αναδυόμενους προορισμούς όπως η Μπράγκα, το Κατσέρες, το Νταν Λαογκέρ και το Σιμπένικ. Οι πόλεις αυτές επιλέχθηκαν από τα μέλη της ΕΑ Πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά της ΕΕ, καθώς και από δύο δίκτυα σχεδιασμού δράσης του URBACT (το Tourism-Friendly Cities, το οποίο διερευνά τις δυνατότητες βιώσιμου τουρισμού σε πόλεις μεσαίου μεγέθους, και το δίκτυο KAIRÓS, το οποίο εξετάζει την πολιτιστική κληρονομιά ως μοχλό βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και αναγέννησης).

https://urbact.eu/sites/default/files/media/short-term-rental_balcony_0.jpg

Καθώς ο τομέας γνώρισε σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010 και μια εκλαΐκευση των ψηφιακών πλατφορμών στις επιχειρήσεις ενοικίασης διακοπών, οι πόλεις σε όλο τον κόσμο - και ιδιαίτερα στην Ευρώπη - έγιναν μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επιτάχυνσης της εισροής τουριστών και της ταχείας επέκτασης του κλάδου των ψηφιακών πλατφορμών, κάτι που επιδείνωσε την κρίση στέγασης στην Ευρώπη και αλλού. Η επέκταση αυτή αποτελεί απειλή για τις αστικές κοινωνίες, καθώς ο ταχέως αυξανόμενος αριθμός κατοικιών μετακινείται από τις συνήθεις ενοικιάσεις για τους κατοίκους σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για τους χρήστες των πλατφορμών. Αυτό τείνει να εκδιώξει τους μόνιμους κατοίκους και τις ντόπιες επιχειρήσεις από τις αστικές συνοικίες και τις γειτονιές που προσελκύουν μεγάλο αριθμό καταχωρίσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων, λόγω της συρρίκνωσης της προσφοράς προσιτών κατοικιών.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 επηρέασε δραματικά τις πόλεις και ιδιαίτερα τις οικονομίες τους που είναι προσανατολισμένες στις υπηρεσίες. Ξεφεύγοντας από την παραδοχή ότι οι πανδημίες και παρόμοιες απειλές προσφέρουν ευκαιρίες για ουσιαστικές αλλαγές, αυτή η πρωτοφανής επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του συνήθους προτύπου οικονομικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας του αστικού τουρισμού.

Στο βόρειο ημισφαίριο, το καλοκαίρι του 2021 ο αστικός τουρισμός επανήλθε στα προ της πανδημίας επίπεδα, ιδίως σε περιβαλλοντικά ελκυστικούς προορισμούς όπως οι παράκτιες πόλεις, ενώ σε άλλες πόλεις εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Πλατφόρμες ενοικίασης υπό την αιγίδα της κοινότητας;

Η μελέτη για τον βιώσιμο τουρισμό βασίζεται σε διερευνητική έρευνα για το πώς μπορεί να επιδιωχθεί μια ισχυρότερη, κοινωνικά υποστηριζόμενη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, χρησιμοποιώντας τη συζήτηση του 2021 σχετικά με την ανάγκη ανάκαμψης από την πανδημική ύφεση του 2020 ως ευκαιρία για την επίτευξη πιο βιώσιμου αστικού τουρισμού. Ειδικότερα, η μελέτη προτείνει τον συνδυασμό μιας κανονιστικής προσέγγισης της ρύθμισης με μια προληπτική στρατηγική που εξετάζει τον ρόλο της διαχείρισης των κινδύνων και της εμπλοκής της κοινότητας στην επιδίωξη του βιώσιμου αστικού τουρισμού. Η μελέτη δίνει έμφαση στο ρόλο των δήμων και των τοπικών κοινοτήτων, τονίζοντας τη σημασία του τοπικού πλαισίου όχι μόνο ως τόπου εφαρμογής της πολιτικής, αλλά και με μια γενεσιουργό έννοια ως φυτώριο για την ανάπτυξη βαθύτερης θεσμικής ικανότητας.

Η μελέτη περιελάμβανε μια ποιοτική έρευνα βασισμένη σε εμπεριστατωμένες, ημιδομημένες συνεντεύξεις που διεξήχθησαν με δημοτικούς υπαλλήλους των επιλεγμένων πόλεων σχετικά με τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την άποψη του βιώσιμου αστικού τουρισμού. Εξέτασε το ενδιαφέρον και τις δυνατότητες των εν λόγω πόλεων να πειραματιστούν με τοπικά διαχειριζόμενες, καθοδηγούμενες από την κοινότητα πλατφόρμες ενοικίασης, ακολουθώντας μια προσέγγιση πολλαπλών κλιμάκων με τρεις βασικές θεμελιώδεις αρχές:

  • Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία: στην τουριστική πολιτική, μια προληπτική προσέγγιση επιδιώκει να αποφύγει την αναπαραγωγή ενός συστημικού κινδύνου υπερτουρισμού.
  • Η εμπλοκή της κοινότητας είναι το κλειδί της επιτυχίας: η καλλιέργεια της αίσθησης του ανήκειν στην τοπική κοινότητα σημαίνει την υιοθέτηση μιας προσέγγισης του τουρισμού που θέτει τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας στο επίκεντρο των στρατηγικών τοπικής πολιτικής και που δεσμεύονται για την οικονομική διαφοροποίηση και την αστική βιωσιμότητα.
  • Η τοπική εξουσία έχει σημασία: η τοπική κλίμακα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο από την άποψη του κοινωνικού αντίκτυπου και της εφαρμογής της πολιτικής, αλλά και από την άποψη της θεσμικής ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/short-term-rental_community-platforms.jpg

Με αφετηρία τις αρχές αυτές, η πολιτική προσέγγιση πρότεινε μια "στρατηγική των 3Ps (Prepare, Preserve, Platformise)": Προετοιμασία, Διατήρηση, Πλατφορμοποίηση. Στόχος της μελέτης είναι η αντιμετώπιση της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων από μια ευρύτερη προοπτική, συνδέοντας τις ρυθμίσεις με τη διαχείριση του κινδύνου και τον πειραματισμό με τοπικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των εταιρικών πλατφορμών. Ειδικότερα, το "Προετοιμάστε" σημαίνει να εργαστείτε μαζί με τις τοπικές κοινότητες για να αποτρέψετε τον κίνδυνο του υπερτουρισμού- το "Διατηρήστε" σημαίνει να εφαρμόσετε κανονισμούς που αποσκοπούν στη διατήρηση των αστικών περιοχών και των κοινοτήτων τους που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο του υπερτουρισμού- η "Πλατφορμοποίηση" σημαίνει να πειραματιστείτε με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπό την ηγεσία της κοινότητας.

Η μελέτη προτείνει να ξανασκεφτούμε τον αστικό τουρισμό ως μια διαδικασία βιώσιμης μετάβασης, όπου οι νέοι κανονισμοί απαιτούν μια κοινωνικο-οικολογική προσέγγιση που ενσωματώνει τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και τις θεσμικές τους ικανότητες και η οποία βασίζεται σε τρεις κύριες πτυχές.

Πρώτον, το ζήτημα της ευαισθητοποίησης των κοινοτήτων σε θέματα κινδύνου και της προετοιμασίας τους: όταν δεν ρυθμίζεται αποτελεσματικά, ο τουρισμός δεν αποτελεί πλέον πόρο για τις τοπικές κοινότητες, αλλά μετατρέπεται σε απειλή που απαιτεί γενική συνειδητοποίηση των συνεπειών ενός ανεξέλεγκτου τουριστικού τομέα. Δεύτερον, η κοινωνικοποίηση της ρύθμισης είναι απαραίτητη για την επιτυχή εφαρμογή των ρυθμίσεων στους περιορισμούς και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Τρίτον, ο δημοτικός πειραματισμός πρέπει να ενθαρρυνθεί για περαιτέρω καινοτομία σε πλατφόρμες υπό την ηγεσία των δήμων και τη μάθηση από ομοτίμους, όπως το βλέπουμε στη φιλοσοφία του URBACT.

Συμπερασματικά, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορούν να επανεξεταστούν ώστε να φέρουν τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους τουρίστες πιο κοντά, επανεξετάζοντας τις πλατφόρμες ως θετικό δυναμικό για έναν πιο βιώσιμο τουρισμό.

Επισκεφθείτε την πλατφόρμα Cities engaging in the Right to Housing