You are here

Εκδήλωση για τη διαπολιτισμικότητα και τη μετανάστευση

Edited on

21 February 2017
Read time: 1 minute

H 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, τιμήθηκε με μία σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας (ΑΔΕΠ ΑΕ) στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας. Το απόγευμα της Κυριακής 18.12.2016 εκπρόσωποι φορέων της Πάτρας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δράσεις του διακρατικού έργου «Πόλεις Άφιξης» («ARRIVAL CITIES») που συντονίζεται σε τοπικό επίπεδο από την ΑΔΕΠ ΑΕ, να ενημερωθούν για τα ζητήματα διαχείρισης της διαπολιτισμικότητας αλλά και για τα εργαλεία ενημέρωσης και δικτύωσης που είναι διαθέσιμα σε διακρατικό επίπεδο.

Η έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμό του Προέδρου της ΑΔΕΠ ΑΕ κ.Ανδρέα Αντωνόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Δημοτικής Αρχής Πάτρας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων που τους αναγκάζουν να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σώσουν τη ζωή τους. Τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας θα συνεχίσει τις πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, στηρίζοντας παράλληλα  τη νομιμοποίηση των μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα και τον αγώνα τους για ισότιμα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, είναι αδέλφια. Έχουν κοινά συμφέροντα.

Ακολούθησαν ομιλίες με πρώτη την εισήγηση της κας Γεωργίας Αλεξοπούλου, Προϊσταμένης του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦΑ Αχαΐας, για την διαφορετικότητα στις αρχαίες και σύγχρονες κοινωνίες. Ο πλουραλισμός στις αρχαίες και σύγχρονες κοινωνίες, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην ομιλία της κας Αλεξοπούλου.

Η σύνδεση του θέματος με το παρελθόν και συγκεκριμένα με τη Ρωμαϊκή Πάτρα αποδείχθηκε ένας πλούτος πληροφορίων μέσα από την εισήγηση του κου Μόσχου, Αρχαιολόγου της ΕΦΑ και Επιμελητή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο κος Μόσχος κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού με παραδείγματα από τη ρωμαϊκή Πάτρα που αποδεικνύουν ότι η πολύ-πολιτισμικότητα σε εκείνους τους χρόνους αντιμετωπίζονταν με έναν ανοιχτό τρόπο, δείγμα εξωστρέφειας που πολλές φορές λείπει από τον τρόπο που οι τωρινές κοινωνίες διαχειρίζονται το «διαφορετικό».

Ακολούθησε η κα Χρύσα Γεραγά, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού και Δικτύωσης της ΑΔΕΠ ΑΕ και επιστημονική υπεύθυνη του ARRIVAL CITIES με μία πολύ στοχευμένη παρουσίαση για τη φιλοσοφία και τις δράσεις του έργου, τις αρχές του συμμετοχικού σχεδιασμού και τα οφέλη της δικτύωσης μέσω ενημέρωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε διακρατικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο έργο, όπως εξήγησε η κα Γεραγά, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBACT και σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 10 πόλεις από όλη την Ευρώπη, 

με Συντονιστή το Δήμο της Amadora (Πορτογαλία). Πέραν των γνώσεων και πληροφοριών που δίνει το έργο, οδηγεί στη σύνταξη τοπικού σχεδίου δράσης με άξονες τους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της προώθησης ίσων ευκαιριών και της ενεργού κοινωνίας των πολιτών. Το σχέδιο προβλέπεται να συνταχθεί ως προϊόν συμμετοχικής διαδικασίας, με τη συμβολή συναφών τοπικών φορέων.

Τις δράσεις ΕΚΤ (Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου) που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» και που μπορούν δυνητικά να πολλαπλασιάσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρουσίασε η κα Γλυκερία Κατηφόρη, στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας ενδεικτικά παραδείγματα του περιεχομένου τους και με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπου περιλαμβάνονται και οι μετανάστες.

Τις εργασίες της εκδήλωσης συντόνισε ο κος Γεράσιμος Φεσσιάν υπογραμμίζοντας σημεία ενδιαφέροντος καθώς και βασικά συμπεράσματα των ομιλιών.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες, πολλοί εκ των οποίων εξέφρασαν ιδέες και έκαναν αρχικές προτάσεις αναφορικά με το Τοπικό Σχέδιο Δράσης, δηλώνοντας την πρόθεσή τους για περαιτέρω συνεργασία, με στόχο μία κοινωνία συνεκτική και ανοιχτή στον πλουραλισμό και την διαφορετικότητα. Ο μηχανισμός διαβούλευσης θα ενεργοποιηθεί από την ΑΔΕΠ ΑΕ με το ξεκίνημα του 2017 με στόχο να έχει συνταχθεί ένα προσχέδιο δράσης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. 

                   

Themes homepage sticky: