You are here

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ URBACT «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ»

Edited on

10 June 2019
Read time: 1 minute

Ο Δήμος Αθηένου είναι επικεφαλής εταίρος του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής URBACT «Πόλεις Εθελοντισμού», που έχει στόχο τη μεταφοράς της Καλής Πρακτικής του Δήμου μας για τον εθελοντισμό σε άλλες επτά πόλεις που αποτελούν το Δίκτυο, καθώς και τη βελτίωση της Καλής Πρακτικής στην Αθηένου. Οι πρώτοι αυτοί μήνες είναι μεγάλης σημασίας για το Δίκτυο, καθώς καθορίζονται τα Σχέδια Μεταφοράς και Βελτίωσης της Καλής Πρακτικής, όπως και η στρατηγική επικοινωνίας και διάχυσης των αποτελεσμάτων.

Μετά την εναρκτήρια Διακρατική Συνάντηση του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε στο Arcos de Valdevez της Πορτογαλίας στις 14-15 Φεβρουαρίου, οι εταίροι επέστρεψαν στις πόλεις τους με κύριο στόχο την προετοιμασία του Σχεδίου Μεταφοράς της Καλής Πρακτικής με βάση τα Στοιχεία Μεταφοράς και τις ανάγκες του κάθε εταίρου. Στην Αθηένου, η Τοπική Ομάδα  URBACT, στη δεύτερη συνάντησή της στις 7 Μαρτίου 2019, ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της πρώτης Διακρατικής Συνάντησης και συζήτησε τρόπους βελτίωσης της Καλής Πρακτικής του εθελοντισμού στον Δήμο μας. Με βάση τη συζήτηση αυτή και τις ιδέες που προέκυψαν, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της Μελέτης Μεταφοράς που ετοίμασε η Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας του Δικτύου, έγινε σύνταξη του Σχεδίου Βελτίωσης της Πρακτικής μας.

Τα Σχέδια Μεταφοράς και το Σχέδιο Βελτίωσης, κατόπιν καθοδήγησης από την Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα, έτυχαν αξιολόγησης μεταξύ των εταίρων και παρουσιάστηκαν στη δεύτερη Διακρατική Συνάντηση του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαρτίου στην πόλη Altea της Ισπανίας. Στη συνάντηση αυτή, τον Δήμο Αθηένου εκπροσώπησαν η Δημοτικός Γραμματέας και Συντονίστρια του προγράμματος, κα Νατάσα Γεωργίου Καρούσιου, ο Συντονιστής της Τοπικής Ομάδας URBACT, κος Δημήτρης Κουζαπάς και η κα Χριστιάνα Ροκόπου, εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου Αθηένου Κ.Β΄ στην Τοπική Ομάδα URBACT.

Στη Διακρατική Συνάντηση, πέραν από την αξιολόγηση των Σχεδίων Μεταφοράς και Βελτίωσης, έγινε σε βάθος ανάλυση του Στοιχείου Μεταφοράς «Δράσεις Μεταξύ Γενεών» και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τοπικά προγράμματα και οργανισμούς. Τέλος, έγινε παρουσίαση από τον Επικεφαλής Εταίρο της Στρατηγικής Επικοινωνίας του Δικτύου και ζητήθηκε από τους εταίρους να συμβάλουν στην ανάπτυξή του.

Στη συνέχεια, και όπως προβλέπει η πρόταση του Δικτύου, έγινε νέα συνάντηση και ενημέρωση της Τοπικής Ομάδας για τις εργασίες της συνάντησης στην Ισπανία και το Σχέδιο Βελτίωσης. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την προσωπική τους εμπειρία στη συνάντηση και συζητήθηκε η εκπροσώπηση της ομάδας στις επικείμενες συναντήσεις. Πρόκειται για συνάντηση στον Πειραιά εκπροσώπων όλων των πόλεων Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίες συμμετέχουν σε Δίκτυα Μεταφοράς Καλής Πρακτικής, που διοργανώνει το Εθνικό Σημείο Επαφής Ελλάδας-Κύπρου του προγράμματος URBACT και για την τρίτη Διακρατική Συνάντηση του Δικτύου που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Radlin της Πολωνίας. Στη συνάντηση αποφασίσθηκε να σταλεί το νεοεγκριθέν καταστατικό του ΣΚΕ σε όλα τα μέλη της Τοπικής Ομάδας, ώστε να μελετηθεί σε βάθος και να μπορέσουν τα μέλη να κάνουν εισηγήσεις για βελτίωση.

Επόμενος στόχος του Δικτύου είναι η εφαρμογή των προβλεπομένων στα Σχέδια Μεταφοράς και Βελτίωσης, καθώς και της Στρατηγικής Επικοινωνίας και Διάχυσης των αποτελεσμάτων.

 

Στις φωτογραφίες, στιγμιότυπα από τις συναντήσεις της Τοπικής Ομάδας URBACT και τη Διακρατική Συνάντηση στην Altea της Ισπανίας.