You are here

Διακρατική Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη 3-5 Δεκεμβρίου, 2019

Edited on

12 February 2020
Read time: 1 minute

Το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ήταν ο χώρος για την τελευταία Διακρατική Συνάντηση που έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2019. Εκπρόσωποι από πόλεις-εταίρους, μέλη Τοπικών Ομάδων Δράσεων  και εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση η οποία περιελάμβανε τα εργαστήρια, τις επισκέψεις μελέτης, τις εκπαιδευτικές συναντήσεις, μια συντονιστική επιτροπή και μια ενδιάμεση συνάντηση εργασίας.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης, ο Εμπειρογνώμονας του Δικτύου παρουσίασε το έγγραφο που εκπόνησε κάθε πόλη-εταίρος, αναφέροντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη μεταλαμπάδευση των καλών πρακτικών στην πόλη τους.

 

Η δεύτερη μέρα, ήταν αφιερωμένη στο Στοιχείο 1 και συγκεκριμένα τη Δημιουργία Δεξιοτήτων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εταίρων, λαμβάνοντας υπόψη την ευκαιρία που έχουν οι Δημόσιοι υπάλληλοι και οι κηπουροί διαφορετικών χωρών να συνεργαστούν. Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις μελέτης: η πρώτη επίσκεψη ήταν στον Κήπο 3, ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρων αστικό χώρο, δίπλα στον αμπελώνα της πόλης. Ο αστικός κήπος διευθύνεται σε στενή συνεργασία με το Δήμο από μια άτυπη ομάδα πολιτών και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος πράσινος χώρος της πόλης που παρουσιάζει τη δυναμική τέτοιων έργων στην πόλη. Η δεύτερη επίσκεψη μελέτης ήταν στο χώρο των Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών Περ.Κα, κυρίως λόγω των δυσκολιών του. Το Περ.κα ήταν μια τόσο επιτυχημένη πρωτοβουλία που αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει παράδοξα προβλήματα λόγω της επιτυχίας του. Η κατανομή των δυσκολιών αυτού του πολύ μεγάλου κήπου ήταν πολύ διδακτική για όλους τους συμμετέχοντες και πρόσφερε τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και σκέψεων μεταξύ των εταίρων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση αφισών που ετοίμασαν οι πόλεις-εταίροι προκειμένου να γίνει ο διαμερισμός και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κηπουρών και των διοικητικών υπαλλήλων. Τα έργα που παρουσιάστηκαν ποικίλλουν από αστικούς κήπους που έχουν ήδη εφαρμοστεί (στην πλειοψηφία) σε μελλοντικά έργα και σε πολλές πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή των σχολείων. Ορισμένες περιπτώσεις έδειξαν την εξέλιξη και τις βελτιώσεις των πρωτοβουλιών που είχαν ήδη παρουσιαστεί στην προηγούμενη διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λυρ της Γαλλίας, το Σεπτέμβριο του 2019, η οποία αντιπροσώπευσε ένα μη-αναμενόμενο, αλλά ενδιαφέρον αποτέλεσμα, το οποίο έδωσε συνέχεια στον ανοιχτό διάλογο που ξεκίνησε στις προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων και των κηπουρών από διαφορετικές πόλεις.

Η συνάντηση για το Στοιχείο 1 ολοκληρώθηκε με μία πολύ ενδιαφέρουσα άτυπη συνάντηση και συνεργατικό διάλογο όπου η κάθε-πόλη εταίρος είχε την ευκαιρία  να δημιουργήσει ευκαιρίες για ομαδικές ενέργειες. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν από τη δική τους εμπειρία της πόλης τους τι είχε γίνει και τι θα πρέπει να γίνει, δίνοντάς τους κατά αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να συνοψίσουν τις εφαρμοζόμενες δράσεις και να επικεντρωθούν στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον. Η ίδια η ανταλλαγή έχει εμπλουτιστεί και αυξηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιπτώσεις. Τα εμπόδια και οι λύσεις τους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο εντός των εθνικών πλαισίων.

 

Η τρίτη ημέρα επικεντρώθηκε στο Στοιχείο 2-Επαγγελματική Κατάρτιση και στο Στοιχείο 3-Διακυβέρνηση και διαρθρώθηκε σε δύο παράλληλες συνεδρίες. Η εκπαιδευτική συνεδρία του Gardeniser ανέλυσε λεπτομερώς τον ρόλο του Gardeniser όχι μόνο ως παράγοντα διευκόλυνσης στη διαχείριση ενός αστικού κήπου αλλά και της σπουδαιότητάς του στην έρευνα όλων των πτυχών που σχετίζονται με την αστική κηπουρική όσον αφορά τα κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη για τους ανθρώπους. Μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης, κηπουροί και εκπρόσωποι από όλες τις πόλεις-εταίρους συμμετείχαν στο εργαστήριο κατάρτισης. Η σύνοδος που αφορούσε το Στοιχείο 3-Διακυβέρνηση έδωσε σημαντικά αποτελέσματα και προτάσεις για τη βελτίωση των κανονισμών. Ο κανονισμός της Θεσσαλονίκης ήταν σε θέση να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την εποικοδομητική  συζήτηση και τις προτεινόμενες λύσεις. Η συζήτηση παρείχε επίσης έναν χάρτη πορείας για τα επόμενα βήματα σχετικά με την έγκριση του κανονισμού. Βασική είναι και η πραγματική δέσμευση των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της διαδικασίας μεταφοράς.

 

Ήταν σαφές στους συμμετέχοντες ότι οι δύο τοποθεσίες που επισκέφθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης αποτελούν τέλεια παραδείγματα και λόγους για τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν άμεσα και από τα τρία Στοιχεία του Δικτύου Ru:rban: αστικοί κήποι που εμπίπτουν ακριβώς στο προτεινόμενο σχέδιο διαχείρισης της Ρώμης και επομένως μπορεί να μάθει πολλά από το Δίκτυο Μεταφοράς.

 

Η ενδιάμεση συνάντηση εργασίας με έναν εκπρόσωπο του JS URBACT και της Συντονιστικής Επιτροπής  έλαβε χώρα σε ξεχωριστό χώρο κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας.

Η τριήμερη συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομιτική και όλες οι συνεδρίες ήταν διαδραστικές και πολύ χρήσιμες για όλους τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα συμφώνησαν αναφορικά με την ανάγκη για την μεγαλύτερη ομαδική εργασία στους δήμους τους και μεταξύ των πολιτών και της δημόσιας διοίκησης. Μεγάλα βήματα προόδου έχουν γίνει μέχρι στιγμής από κάθε εταίρο και είναι πολύ μεγάλη η θέληση να επιτευχθούν περισσότερα στο μέλλον.