You are here

Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και το πρόγραμμα URBACT III

Edited on

20 February 2019
Read time: 1 minute

Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις που απασχολούν το σύνολο των ευρωπαϊκών πόλεων; η ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, η οικονομία, το περιβάλλον, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η κοινωνική ένταξη. Στο ίδιο περιβάλλον και οι Ελληνικές και οι Κυπριακές πόλεις οι οποίες ψάχνουν διαρκώς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και εύρεσης βιώσιμων πρακτικών. Ως εκ τούτου ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT ΙΙΙ με τη βοήθεια του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο βρίσκεται κοντά στις πόλεις αναλύοντας τους τρόπους σχηματισμού δικτύων και την εύρεση των βέλτιστων λύσεων και πρακτικών προσαρμοσμένων στην τοπική πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετείχε σε σημαντικές συναντήσεις με κύριο θέμα τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις ολόκληρης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 22 Ιανουαρίου 2019, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό  Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το δίκτυο ενημέρωσης EURACTIV, με θέμα “Βιώσιμη Κινητικότητα και Περιφερειακή Πολιτική”. Η κα Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου, Εκπρόσωπος Ελλάδος στην Επιτροπή Παρακολούθησης URBACT της ΕΥΣΣΑ του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Ελλάδος παρευρέθηκε στη συνάντηση παρουσιάζοντας τη σημαντική συμβολή του προγράμματος URBACT  και των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (Urban Innovative Actions) στην πραγματοποίηση ενός πιο «πράσινου μέλλοντος» καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που οι πόλεις καλούνται να διαδραματίσουν για τη χωροταξική ανάπτυξη της χώρας.  

Συνέχεια αυτής της παρουσίασης υπήρξε η συμμετοχή της κυρίας Κωνσταντοπούλου στο συνέδριο: «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις» που διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘Κλεισθένης’, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019, στην Λάρισα. “Οι Κατευθύνσεις και το Χρηματοδοτικό Πλαίσιο των προγραμμάτων URBACT  και Urban Innovative Actions” ήταν το κεντρικό θέμα της εισήγησης που παρέθεσε η κα Κωνσταντοπούλου αναλύοντας τα έργα και τις ανοικτές προσκλήσεις για τις νέες δράσεις του προγράμματος URBACT που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η νέα ανοιχτή πρόσκληση σχηματισμού Δικτύων Δράσεων ήταν από τα κύρια θέματα ανάπτυξης και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών συμμετεχόντων οι οποίοι με ερωτήσεις συμμετείχαν ενεργά.

Η συμμετοχή του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT για την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και της εκπροσώπου στην Επιτροπή Παρακολούθησης σε διάφορες ημερίδες και συναντήσεις συνεχίζεται με σκοπό την καλύτερη διάχυση και κατανόηση της νέας και τελευταίας - για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο - πρόσκλησης του URBACT.