You are here

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 2ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ UIA

Edited on

01 March 2018
Read time: 1 minute

16 καινοτόμες προτάσεις  εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της Δεύτερης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων της UIA σε τρεις θεματικές ενότητες : Κυκλική Οικονομία, Ένταξη Μεταναστών και Προσφύγων και Αστική Κινητικότητα.

Στο ειδικό αφιέρωμα UIA Cities θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τις επιτυχημένες προτάσεις της 2ης Πρόσκλησης UIA. Κάθε πόλη – πρόταση καταγράφει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προτείνει καινοτόμες λύσεις, παραθέτει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τέλος παρουσιάζει τα κυριότερα στοιχεία της διαδικασίας υλοποίησης του έργου.

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και 2 ελληνικές πόλεις: Η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης που με τις προτάσεις τους κατάφεραν να να επιλεγούν ανάμεσα σε πλήθος άλλων πόλεων. Ακολουθεί μία μικρή περιγραφή των προτάσεών τους:

 

ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων

CURING THE LIMBO – ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ :  Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων είναι η αδράνεια των προσφύγων και των μεταναστών λόγω της μακροχρόνιας αναμονής τους στην Αθήνα καθώς και του έντονου αισθήματος αβεβαιότητας για το μέλλον. Πρόκειται για μία από τις "ασταθείς" πτυχές που επισημάνθηκαν στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος κατά τον όγδοο συνεχόμενο χρόνο της κρίσης βλέπει τα κενά κτίρια στις γειτονιές της πόλης να αυξάνονται με αποτέλεσμα τη συνολική εγκατάλειψη ολόκληρων γειτονιών. Η πρόκληση είναι να ενεργοποιηθεί ο προσφυγικός πληθυσμός, εκμεταλλευόμενος τη ζωντανή κοινωνία των πολιτών της Αθήνας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Η πρόταση "Curing the Limbo" συνδέει και δικτυώνει τους πρόσφυγες με τους πολίτες της Αθήνας, ώστε να τους προσφέρει διέξοδο από την απραξία μέσα από τη συμμετοχή τους σε δράσεις που ανταποκρίνονται σε υπαρκτές ανάγκες της πόλης και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις αθηναϊκές συνοικίες. Ταυτόχρονα μεριμνά για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των προσφύγων με στόχο την εργασιακή τους ένταξη και τους προσφέρει κίνητρα και εργαλεία για την απόκτηση προσιτής στέγασης.  Τα διαθέσιμα κενά ακίνητα της πόλης διατίθενται ως χώροι στέγασης στους πρόσφυγες και σε αντάλλαγμα οι πρόσφυγες απασχολούνται σε δράσεις που υποστηρίζουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και συμμετέχουν σε δραστηριότητες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στις αθηναϊκές συνοικίες.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Στο τέλος της τριετούς περιόδου υλοποίησης της πρωτοβουλίας "Curing the Limbo",  375 άτομα αναμένεται να στεγαστούν σε πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες και πάνω από 200 άτομα θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, πληροφορικής και επικοινωνίας. Το καινοτόμο πρόγραμμα υλοποιείται με στρατηγικούς εταίρους τους διεθνείς μη-κυβερνητικούς οργανισμούς Catholic Relief Services και Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee Hellas), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Εταιρεία Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών.

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Δήμος Ηρακλείου

A2UFOOD – ΑΠΟΦΕΥΚΤΕΑ ΚΑΙ ΜΗ ΤΡΟΦΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ: ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η τεράστια ποσότητα τροφίμων που πετιέται καθημερινά, αποφευκτέα ή μη τροφικά υπολείμματα, ειδικά στο αστικό περιβάλλον, τείνει να εξελιχθεί σε μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η  εξάντληση των φυσικών πόρων και τα προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου καθώς εξετάζει τους κοινωνικούς και νομικούς φραγμούς που ενδέχεται να εμποδίσουν ή να επιτρέψουν τη μείωση των υπολειμμάτων τροφίμων και την επαναεισαγωγή τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

Το πρόγραμμα  A2UFood προτείνει ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις που εξασφαλίζουν τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων τροφίμων. Συγκεκριμένα οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

  1. Αξιοποιείται το περίσσευμα τροφής (το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο) των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό – Εναλλακτικό  Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου.
  2. Ενισχύεται η κομποστοποίηση με την χρήση των κομποστοποιητών γειτονιάς και με την παραγωγή κομποστοποιήσιμων σακουλών οι οποίες διαθέτονται στους δημότες.
  3. Δημιουργείται η έξυπνη κάρτα, η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας πληροφορείται ο δημότης για το ποια τρόφιμα έχει στο ψυγείο του και πώς μπορεί να τα μαγειρέψει.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το πρόγραμμα A2UFood επιδιώκει να μειώσει την ποσότητα αποβλήτων που μπορούν να αποφευχθούν, να χρησιμοποιήσει τα υπολείμματα των τροφίμων ως πρώτες ύλες και να διευκολύνει την επεξεργασία των αποβλήτων τροφίμων με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικά επωφελές για τον Δήμο του Ηρακλείου. Το καινοτόμο πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και την εταιρεία Enviroplan AE.