You are here

Αλλάζει το μοντέλο των σχολικών κυλικείων στον Δήμο Τρικκαίων

Edited on

30 December 2019
Read time: 1 minute

 

 

Οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα βιολογικά προϊόντα, την υγιεινή διατροφή και την κυκλική οικονομία καθώς το σχολείο τους εισήγαγε, ως πιλοτική δράση, την Καλή Πρακτική της πόλης Mouans-Sartoux "BioCanteens".

 

 

 

Νέα προϊόντα στις καντίνες:

Με τοπικά και όπου είναι δυνατό βιολογικά προϊόντα, προμηθεύει πλέον η σχολική καντίνα τους μαθητές στο πλαίσιο της προσπάθειας να μάθουν τα παιδιά για την- υψηλής ποιότητας- αλυσίδα της διατροφικής αξίας και να προστατεύσουν την υγεία τους.

Κατά συνέπεια, προσφέρονται συνολικά 20 προϊόντα και ποικίλουν, από φρέσκα φρούτα εποχής και χυμούς χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη, μέχρι κουλούρι, μπάρα δημητριακών, φρυγανιές κ.α., όλα ολικής άλεσης. Παρόμοιες προδιαγραφές ισχύουν για σάντουιτς, τυριά, ρυζόγαλο, χαλβά κ.α. Επιπλέον, και ως μελλοντική δραστηριότητα, εξετάζεται η δημιουργία μία μικρής έκτασης μονάδας βιοαερίου, η οποία, από την καύση των υπολειμμάτων των τροφίμων, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

 

https://urbact.eu/sites/default/files/media/20191016_100746.jpg    https://urbact.eu/sites/default/files/styles/medium_380x285/public/images/20191016_100137_0.jpg?itok=HdliBnp9

 

Μια ισχυρή δέσμευση και έγκριση από τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς:

 

Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με τον Σύλλογο Γονέων και Εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου, το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την εταιρεία Ε-Trikala Α.Ε., το Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων, τις τοπικές ενώσεις και επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θα διεξαχθούν επίσης βιωματικές δραστηριότητες στο σχολείο για να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της υγιεινής διατροφής και να λάβουν πρακτικές συμβουλές, όπως: πώς θα μπορούσαν εύκολα να ετοιμάσουν ένα θρεπτικό πρωινό.

 

Λίγους μήνες από την αρχική λειτουργία, οι τοπικοί παραγωγοί, καθώς και οι γονείς των μαθητών, χαιρέτισαν θερμά την πρωτοβουλία. "Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά προϊόντα που είναι οργανικά αλλά όχι πιστοποιημένα λόγω της μακράς γραφειοκρατίας. Έτσι, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, κινητοποιούμε τους παραγωγούς να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για πιστοποίηση και να προσπαθήσουν να απλοποιήσουν τη διαδικασία για να συμμετάσχουν. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εμπλεκόμενων παραγωγών, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ τους και, κατά συνέπεια, τόσο χαμηλότερες θα είναι οι τιμές των προϊόντων στις σχολικές καντίνες ", εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων ο κ. Αναστασίου.

 

Εξέλιξη στις διατροφικές συνήθειες: ο βασικός παράγοντας για την αλλαγή:

Φυσικά, η μετάβαση των μαθητών σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές δεν είναι εύκολο έργο, καθώς παραμένει ο πειρασμός για νόστιμο αλλά ανθυγιεινό φαγητό. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. "Για όλους εμάς, νέους και ηλικιωμένους, είναι δύσκολο να αλλάξουμε μια καθημερινή συνήθεια. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι, με την κατάλληλη εκπαίδευση και πληροφόρηση, τα παιδιά θα συνηθίσουν να τρώνε υγιεινά γεύματα και τελικά να τα επιλέγουν. Τα πραγματικά αποτελέσματα αυτών των ενεργειών είναι εμφανή σε μια περίοδο 8-10 ετών. "

Ο στόχος αυτής της παρέμβασης είναι τριπλός: η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από νεαρή ηλικία, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων. "Αυτά είναι θέματα μεγάλης σημασίας σήμερα, καθώς έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αντιπαράθεση σχετικά με την ανάγκη προστασίας της υγείας μας μέσω της διατροφής και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της αλλαγής του κλίματος. Τώρα, από τη στιγμή που ξεκινήσαμε από το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το καλό παράδειγμα άλλων σχολικών μονάδων στα Τρίκαλα πρόκειται να ακολουθήσει. Σχεδιάζουμε να ενσωματώσουμε σταδιακά όλα τα σχολεία της πόλης στην καλή πρακτική Βιο-Καντίνες (BioCanteens), μέσα στα επόμενα 5 χρόνια".

Θα μπορούσε το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλες σχολικές μονάδες στην υπόλοιπη χώρα χωρίς σημαντικά εμπόδια; "Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, απλώς χρειάζεστε καθοδήγηση και τεχνογνωσία που είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε προκειμένου να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες όλων των παιδιών. Εξάλλου, η χώρα μας είναι εξαιρετικά πλούσια σε γεωργικά προϊόντα, αλλά αυτό δεν έχει αξιοποιηθεί. " , συνέχισε ο Αντιδήμαρχος. 

Συνάντηση για την πρόοδο της διαδικασίας μεταφοράς:

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν λεπτομερώς κατά την 6η Διακρατική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στα Τρίκαλα με τη συμμετοχή πόλεων-εταίρων, εκπροσώπων της Γραμματείας Urbact καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Ομάδας Urbact (ULG) και άλλων ενδιαφερομένων μερών από την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε έκθεση όλων των παραδοτέων (Δημοτικές αγροτικές πλατφόρμες, Αφίσες Επισιτιστικής Αυτάρκειας, Διατροφική Παιδεία, Μικρές Καλές Πρακτικές για την Κουζίνα ,Χρονοδιαγράμματα ...), και κάθε εταίρος παρουσίασε τα τοπικά επιτεύγματα / εμπόδια / προοπτικές του ενώ είχε την ευκαιρία να εξετάσει τα αρχικά σχέδια μεταβίβασής του υπό το πρίσμα αυτού του πρώτου έτους (καθώς τους ζητήθηκε να εντοπίσουν πιθανές προσαρμογές, αλλαγές στα σχέδιά τους για το επόμενο έτος). Επιπλέον, διοργανώθηκε από τον Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα ένα "Food and Nutrition Hackathon", κατά το οποίο δημιουργήθηκαν νέες και καινοτόμες ιδέες σε σχέση με το θέμα του έργου και τη χρήση των εφαρμογών ΤΠΕ.