You are here

«Μια μεγάλη πόλη είναι αυτή που μας κάνει να νιώθουμε μεγάλοι» - πώς η ψηφιοποίηση μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για τις μικρότερες πόλεις

Edited on

01 June 2020
Read time: 4 minutes

Το δίκτυο του  URBACT «IoTXchange» (Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων), το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο στη μικρή, πορτογαλική πόλη Fundão - πιο γνωστή μέχρι τώρα για τις κερασιές της - ομαδοποιώντας άλλες μικρές πόλεις γύρω από το θέμα« Διαδίκτυο των πραγμάτων για την Αστική Ανάπτυξη », μας έκανε να σκεφτούμε τι πραγματικά χρειάζεται μία πόλη για να είναι πραγματικά μια «μεγάλη» πόλη.

Ποιο είναι το όραμά σας για μια φουτουριστική πόλη; Εάν θέσουμε σε κάποιον αυτήν την ερώτηση, είναι πολύ πιθανό να μας απαντήσει με ένα όραμα του τύπου «Blade Runner», με μια νυχτερινή σκηνή μιας μεγαπόλεως που διασχίζεται από ιπτάμενα -ωθούμενα από την τεχνολογία-αυτοκίνητα και όπου όλα είναι ρομποτικά. Και μπορεί να έχουν δίκιο - εκτός ίσως για το μέρος της Μεγάπολης. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι το μέλλον συνεπάγεται τεχνολογία. Αλλά πόσο μεγάλη πρέπει να είναι αυτή η τεχνολογία; Δεν γίνεται όλο και μικρότερη η τεχνολογία; Ναι, σίγουρα θα υπάρξουν μεγάλες πόλεις στο μέλλον, αλλά στο τέλος όλα καταλήγουν στον τρόπο που ορίζει κανείς το «μεγάλο». Ο GK Chesterton, ο βικτοριανός συγγραφέας, το είπε αυτό για τους ανθρώπους, αλλά ταιριάζει επίσης τέλεια και για τις πόλεις: « υπάρχουν μεγάλες πόλεις που μας κάνουν να νιώθουμε μικροί, αλλά οι πραγματικά μεγάλες πόλεις είναι αυτές που μας κάνουν να νιώθουμε μεγάλοι» .

 

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (εν συντομία IoT) είναι ακριβώς η τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει μια πόλη να γίνει μεγάλη, με αυτήν την έννοια, δηλαδή να βοηθά τους πολίτες της, τις εταιρείες και τα ιδρύματά της, να αισθάνονται «μεγάλοι». Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις μικρές πόλεις να παίξουν σε ένα «μεγαλύτερο πρωτάθλημα», όπως έκανε η πόλη Fundão στην Πορτογαλία, ανταγωνιζόμενη (και κερδίζοντας) με πολύ μεγαλύτερες πόλεις για την προσέλκυση παγκόσμιων τεχνολογικών εταιρειών (όπως οι Altran και Altice) και ειδικευμένες δεξιότητες στην επικράτειά της. Σε αυτό το νέο (Δίκτυο Σχεδιασμού Δράσης) του URBACT, το Fundão θα συνεργαστεί με άλλες έξι μικρές πόλεις (Αnge στη Σουηδία, τη Δωδώνη στην Ελλάδα, Jelgava στη Λετονία, Kežmarok στη Σλοβακία, Nevers στη Γαλλία και Razlog στη Βουλγαρία), με ένα πανεπιστήμιο (Åbo Akademy στη Vaasa, Φινλανδία ) και έναν οργανισμό περιφερειακής ανάπτυξης από τη Σαξονία-Άνχαλτ, προκειμένου να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες που βοηθούν κάθε πόλη να αναπτύξει ένα νέο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του δικτύου «IoT» στον αστικό του χώρο.

https://urbact.eu/sites/default/files/media/iot1.png

 

Στην εναρκτήρια συνάντηση στο Fundão (kickoff meeting), το οποίο έλαβε χώρα μέσα σε 3 ημέρες μεταξύ 14 και 16 Οκτωβρίου, οι εκπρόσωποι της πόλης άρχισαν να χαρτογραφούν τα ενδιαφέροντά τους, πεδία για μάθηση και καλές πρακτικές για κοινή χρήση σε δύο κύριες διαστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την αστική ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη: την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος IoT που επιτρέπει τη σύλληψη, μετάδοση, αποθήκευση, ανάλυση και χρήση αστικών παραγόμενων δεδομένων και την ανάπτυξη συγκεκριμένων εφαρμογών βάσει αυτών των δεδομένων, που μπορούν να βελτιώσουν την αστική ζωή.

Ένα ανταγωνιστικό αστικό οικοσύστημα IoT πρέπει να περιλαμβάνει μια ορθή τεχνολογική υποδομή (αισθητήρες, ενεργοποιητές, δίκτυα 5G, κλπ), αλλά και κατάλληλους χώρους εργασίας (όπως θερμοκοιτίδες για νέες επιχειρήσεις, fablabs για δοκιμές), δραστηριότητες προώθησης (εκδηλώσεις, «μαραθώνιοι καινοτομίας») , ανάπτυξη δεξιοτήτων και σύστημα χρηματοδότησης για επενδύσεις στις καλύτερες ιδέες.

Οι εφαρμογές μπορούν να καλύπτουν τις δημόσιες / αστικές υπηρεσίες (π.χ. διαχείριση αποβλήτων ή νερού), την υγεία και την ποιότητα ζωής (π.χ. παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα), τον τουρισμό (πληροφορίες επισκεπτών), την εκπαίδευση, την ενέργεια ή την κινητικότητα (π.χ. διαχείριση της κυκλοφορίας). Κάθε μία από τις πόλεις-εταίρους του έργου έχει κάτι σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς που μπορεί να εμπνεύσει άλλες – αλλά και πολλά να μάθουν επίσης! Για παράδειγμα, η πόλη Fundão είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη στην ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής για τους μαθητές του δημοτικού, ενώ η Δωδώνη έχει προηγμένες εφαρμογές για την παρακολούθηση τουριστικών αρχαιολογικών χώρων και η Åbo Akademy έχει αναπτύξει μια υπερσύγχρονη τεχνολογική πλατφόρμα IoT για την πόλη της Vaasa. Κάθε μία από τις πόλεις του έργου έχει κάτι σε έναν από αυτούς τους τομείς που μπορεί να εμπνεύσει άλλες - πολλά να μάθουν επίσης! Για παράδειγμα, η Fundão είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη στην ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής των μαθητών δημοτικού σχολείου, ενώ η Dodoni έχει προηγμένες εφαρμογές για την παρακολούθηση τουριστικών αρχαιολογικών χώρων και η Åbo Akademy έχει αναπτύξει μια υπερσύγχρονη τεχνολογική πλατφόρμα IoT για την πόλη της Vaasa. Κάθε μία από τις πόλεις του έργου έχει κάτι σε έναν από αυτούς τους τομείς που μπορεί να εμπνεύσει άλλες - πολλά να μάθουν επίσης! Για παράδειγμα, η Fundão είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη στην ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής των μαθητών δημοτικού σχολείου, ενώ η Dodoni έχει προηγμένες εφαρμογές για την παρακολούθηση τουριστικών αρχαιολογικών χώρων και η Åbo Akademy έχει αναπτύξει μια υπερσύγχρονη τεχνολογική πλατφόρμα IoT για την πόλη της Vaasa.

Το έργο URBACT θα επιτρέψει τον συνδυασμό αυτών των γνώσεων και εμπειριών από τις διάφορες πόλεις, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα τις συνεργίες που υπάρχουν σαφώς μεταξύ τους, για παράδειγμα σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς. Όλες οι πόλεις-εταίροι μοιράζονται παρόμοια «μονοπάτια» οικονομικής ανάπτυξης, με ισχυρές αγροτικές ρίζες, οι οποίες καθιστούν το agrotech έναν σχετικό τομέα για το έργο, αξιοποιώντας εμπειρίες όπως αυτές της Jelgava όπου η έξυπνη παρακολούθηση αγροκτημάτων μέσω του IoT είναι ήδη μια κοινή πρακτική. Με βάση το πλέον καθιερωμένο μοντέλο URBACT, η κάθε πόλη θα μοιραστεί τις γνώσεις της στο έργο με τους τοπικούς φορείς και θα εφαρμόσει μια συμμετοχική διαδικασία συμπαραγωγής που θα οδηγήσει την πόλη σε μια νέα πορεία εξέλιξης και ανάπτυξης. Η συνάντηση στο Fundão ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να δούμε την αρχή αυτού του ταξιδιού.

Είναι πολύ πιθανό ότι, αν δεν ζει κανείς στην ίδια χώρα, δεν έχει ακούσει ποτέ για τις πόλεις Fundão, Razlog ή Ånge, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις πόλεις-εταίρους του δικτύου IoTXchange. Αλλά αν συμμετέχει κανείς στο IoT, ή αν απλά αναζητά τα καλύτερα παραδείγματα ποιότητας ζωής που μπορεί να βελτιώσει η τεχνολογία, πιθανότατα θα τα ακούσει αργά ή γρήγορα. Μην αργείτε! Ψάξτε στο google "IoTXchange" και ανακαλύψτε ποιες είναι αυτές οι πόλεις, και ειδικότερα τι θα κάνουν, για τη βελτίωση της αστικής ζωής με τη χρήση του Internet of Things!

https://urbact.eu/sites/default/files/media/iot2.png